Artikelen

Rouwverwerking door op te ruimen, Miriam Bakker helpt mensen hun leven terugkrijgen

Tijdens deze Koffietijdzomer gaan we regelmatig bij kijkers langs, op zoek naar mooie, leuke, aparte én bijzondere verhalen. Vandaag is dat Miriam Bakker. En zij heeft een wel heel bijzonder vak waar ze meer over vertelt.

Miriam is een gecertificeerd KonMari (Marie Kondo) Consultant en Gecertificeerd Coach (ICM). Wat doe je daarmee? In het geval van Mirjam helpt ze mensen bij moeilijke momenten in hun leven. Denk bijvoorbeeld aan rouwverwerking. 

Leven zonder richting

Voordat Mirjam begon als opruimcoach werkte ze in de modewereld als inkoper, content creator, stylist en uiteindelijk ook als e-commerce category specialist. Hele mond vol dus. En zo voelde het voor haarzelf ook. Ze had alles wat haar hartje begeerde, maar ze miste iets: "Toen werd mijn dochtertje Salomé geboren en voelde alles aan alsof ik op een sneltrein zat zonder duidelijke bestemming." Tijd voor een time-out.

Het roer omgooien

Wat ga je doen met je leven als je op een kruispunt bent aanbeland en je een keuze moet maken. Mirjam koos ervoor om haar coaching opleiding af te ronden én haar huis eens goed op te ruimen volgens de Marie Kondo methode. Het was een AHA-moment om met Oprah Winfrey te spreken. "Zoveel spullen (met emotionele waarde) heb ik weggedaan. Mijn huis voelde lichter en was opgeruimd. Hierdoor had ik meer rust in mijn leven en voelde ik weer wat ik écht belangrijk vond. De confrontatie met mijn spullen gaf mij inzicht in wie ik was, nu ben en nog belangrijker hoe ik mijzelf in de toekomst zag."

Dat zette haar op het pad om een nieuwe weg in te slaan. Ze volgende een opleiding bij Marie Kondo zelf en werd gecertificeerd KonMari consulent. Nu helpt ze mensen om hun huis op te ruimen. Dat klinkt misschien simpel, maar dat is het niet. Ze namelijk alles behalve een hulp in huis. Ze een hulp in iemands leven. En dat is iets heel anders!

Helpen bij rouwverwerking

Zo helpt ze veel mensen bijvoorbeeld bij rouwverwerking. "Een van mijn klanten verloor zijn vrouw op jonge leeftijd. Dat had verschrikkelijk veel impact. Hij bewaarde alles van haar, tot aan een lok haar in een enveloppe. Twintig jaar lang weerhield deze gebeurtenis hem ervan om echt verder te leven. Tot we samen die enveloppe open maakten. Ik help mensen bij het verwerken van impactvolle gebeurtenissen in hun leven. En dat geeft me enorm veel richting in mijn eigen leven!"

Benieuwd naar wat Miriam allemaal doet, bezoek ook haar website.