Artikelen

3 feitjes over IKEA die jij nog niet wist

De woonwinkel waar we allemaal fan van zijn is jarig! De IKEA bestaat vandaag 79 jaar en ondertussen kunnen we ons geen wereld meer voorstellen zónder.

Het is algemeen bekend dat de IKEA oorspronkelijk uit Zweden komt. Maar bij Koffietijd op de redactie hebben we drie feitjes uitgezocht die je waarschijnlijk nog niet wist over de populairste woongigant ter wereld. 

Jonge ondernemer

Om te beginnen met de maker. Want wist je dat de IKEA in 1943 is opgericht door een 17-jarige jongeman? Ingvar Kamprad startte op 28 juli van dat jaar een winkel met huishoudelijke artikelen zoals pennen, portefeuilles en fotolijsten. Dus nog geen meubels of andere woonartikelen. Hij kon dat bedrijf starten met het geld dat hij kreeg voor het behalen van zijn eindexamen. Een goede investering dus!

Vanaf het moment dat hij de winkel oprichtte, was het de bedoeling om de artikelen voor een lage prijs te verkopen. Nog steeds een van de belangrijkste missies die IKEA zo populair maakt. Het bedrijf groeide en groeide en Ingvar begon in 1947, vier jaar na de oprichting, ook met het verkopen van meubels. 

Initialen

Als je naar de naam kijkt, zou je niet meteen verwachten dat Ingvar de winkel naar zichzelf heeft vernoemd. Maar, wat blijkt: mooi wel dus! IKEA is samengesteld met de initialen van oprichter Ingvar Kamprad, Elmtaryd, de boerderij waar hij opgroeide en Agunnaryd, het nabijgelegen dorp.

IKEA wereldwijd

De Zweedse woonwarenhuisketen is tegenwoordig actief in meer dan 60 landen en heeft momenteel maar liefst 456 vestigingen. Van Oman tot Hongkong: IKEA is overal. En, de woongigant is nog lang niet klaar met uitbreiden. In 2025 willen ze namelijk 25 nieuwe winkels geopend hebben in India, waarbij sommigen een nieuwe aanpak en look zullen hebben.

Overigens hebben we in Nederland nog een bijzonder IKEA extraatje. In Delft zit namelijk het internationale opleidingscentrum voor IKEA franchisenemers. Daar komen dus ondernemers van over de hele wereld om alles, maar dan ook echt alles te leren over het runnen van een eigen IKEA!