Cultuur

Vijf tips hoe jij een stukje liever kunt zijn voor de natuur

Vandaag is het ‘World Conservation Day’, beter bekend als Wereld Natuurbeschermingsdag’. Tijdens deze dag wordt er aandacht gevraagd voor het beter omgaan met de natuur én de bescherming ervan. Want dat is hard nodig.

Maar hoe kun jij je groene steentje bijdragen? Natuur & Milieu deelt 5 tips hoe jij de natuur een handje kunt helpen!  

Meer groente, minder vlees 

Staat vlees of vis iedere dag bij jou op het menu? Probeer eens iets te minderen en zet meer groente en fruit op je boodschappenlijstje. Het is niet alleen gezond én goedkoper, maar je verkleint ook je impact op de natuur. De productie van dierlijke producten zorgt namelijk voor veel uitstoot en leidt tot opwarming van de aarde. Als je maximaal 1 à 2 keer per week vlees of vis op tafel zet, maak je al een verschil.

Op vakantie met de bus of trein 

We kennen ze allemaal: de ellendige lange wachtrijen op Schiphol. Je hebt er geen zin in, maar toch sta je weer uren in de rij om te vliegen naar jouw zonnige vakantiebestemming. Ben jij klaar met al dat wachten? Kijk eens voor een vakantie dichter bij huis die goed met de trein of bus te bereiken is. Europa heeft hele leuke plekjes om te ontdekken. Zo geniet van een heerlijke cocktail op een hagelwit strand aan de kust of maak je een prachtige wandeling door de bergen. Voordeel: je hoeft niet uren te wachten op het vliegveld én je bent een stuk liever voor de natuur!

Pak de fiets of het OV in plaats van de auto 

Stap je uit gemakzucht vaak in de auto, terwijl je best met de fiets had kunnen gaan? Pak dan voortaan de fiets. De beweging is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee en de natuur. Je bespaart een hoop brandstof en draagt bij aan een schonere lucht. Heb je een langere afstand te overbruggen? Ga dan met het openbaar vervoer. Ook de trein is een stuk schoner dan de auto.

Go vintage 

Koop jij al je kleding gloednieuw in de winkel of bestel je het online? Overweeg eens om vintage te shoppen! Het maken van kleiding zorgt voor veel CO2 uitstoot én dat kan een stuk minder. Ga op zoek naar parels in tweedehandswinkels of verkoop je eigen kleding. We gooien kleding vaak weg omdat we erop uitgekeken zijn terwijl het best nog een ronde mee kan. Breng je kleding naar een tweedehandswinkel of doneer het aan een goed doel. Zo maak je iemand anders blij en ben je een stukje liever voor de natuur.

Isoleer je huis  

De energieprijzen vliegen momenteel de pan uit! Genoeg reden om eens goed op je energieverbruik te letten. Tip: kijk eens naar de isolatie van je huis. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor minder gasverbruik en dat scheelt je een hoop op je gas- en energierekening. Zo bespaar je geld én draag je jouw steentje bij aan de natuur!

Wil jij meer tips hoe jij je gasverbruik kunt verminderen? Eddy Zoëy vertelde erover afgelopen seizoen in Koffietijd.