Entertainment

Soapserie Neighbours stopt na 37 jaar

De Australische soaphit Neighbours is niet weg te denken van de televisie, maar na 37 jaar valt toch echt het doek voor ze. In totaal kregen fans bijna 9000 afleveringen voorgeschoteld van de Australische versie van GTST.

De allerlaatste aflevering wordt donderdag in thuisland Australië uitgezonden en vrijdag kan het Britse publiek de tissues erbij pakken voor de finale.

Neighbours

In 1985 startte de Australische soap Neighbours. In de serie worden inwoners van zes verschillende huizen gevolgd. Zij wonen aan Ramsay Street, een doodlopende straat in Erinsborough, een fictieve voorstad van Melbourne. De straat Pin Oak Court in Australië is de echte doodlopende straat, waar de buitenopnames de afgelopen 37 jaar werden gedaan. De binnenopnames werden gedaan in de Global Television Studios in Forest Hill. Alle huizen die je in de serie ziet zijn echt! Ze mochten er een paar dagen per maand op straat en in de voortuinen filmen. Of de echte bewoners dat erg vonden? Zij kregen daar in ieder geval een mooie vergoeding voor.

De bekende ontmoetingsplaats van de bewoners, Lassiter’s, met een hotel, pub en koffiehuis bevindt zich net achter de studio’s. Neighbours had de grootste buitenstudio van het Zuidelijk halfrond. Dat zorgde voor het typtische buitengevoel van de serie, want gemiddeld de helft van alle afleveringen speelde zich buiten af. Je zou denken dat het altijd goed weer is in Melbourne, want dat lijkt zo in elke aflevering. Toch kan Melbourne in het echte leven best koud zijn. Toch moesten acteurs altijd zomers gekleed, alsof het leek dat het altijd zomer is. Wanneer de camera's uitgingen, kregen de dikke badjassen meteen aan. Je moet wat over hebben voor showbizz, toch?

Bekende koppen

De serie staat bekend om zijn voortdurend wisselende cast. Dat kan ook bijna niet anders, aangezien de serie al zo lang op de buis is. Heel wat bekende sterren hebben ook in Neighbours gespeeld en voor sommigen was dit dan ook de start van een succesvolle carrière. Denk aan Kylie Minogue, Jason Donovan, Alan Dale, Guy Pearce en Margot Robbie. Ook Russell Crowe heeft een rolletje in de serie gehad. Eind jaren 80 vormden Kylie en Jason het meest populaire koppel in Ramsay Street. Hun tv-huwelijk werd in het Verenigd Koninkrijk gekeken door wel 20 miljoen kijkers!  

Er waren ook veel internationale beroemdheden die een gastrolletje scoorden in de soap. Onze eigen André Rieu was daar één van! In 2009 was hij te zien in één van de afleveringen. Hij speelde een aantal nummers op zijn viool en had zelfs enkele zinnen tekst.

End of an Era

In maart van dit jaar werd bekend dat de soaphit Neighbours zou stoppen. En dat na 37 jaar en wel 9000 afleveringen! De Britse zender Channel 5, een belangrijke financier, verbrak de samenwerking met de Australische producent. Nadat de zender de stekker eruit trok, werd er geen andere geldschieter gevonden. Dat leidde ertoe dat de laatste opnamedag op 10 juni 2022 was. Helaas voor de fans! Maar vandaag kunnen zij nog één keer smullen van een nieuwe aflevering. Daarna kunnen ze de 9000 aflevering altijd nog terugkijken.