Cultuur

Harry Mulisch: "Arrogant en talentvol schrijver"

Hij wordt ook wel de 'Nederlandse Homerus' genoemd. We hebben het over schrijver Harry Mulisch. Vandaag 29 juli, is zijn geboortedag. Wie was hij? En wat maakt hem zo'n excentrieke en bekende schrijver?

Harry Mulisch werd geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. En overleed op 30 oktober 2010. Vandaag zou hij dus 95 zijn geworden. 

Bestseller tot Oscar

Mulisch wordt gerekend tot 'de Grote Drie'. Eén van de drie belangrijkste schrijvers uit de naoorlogse Nederlandse literatuur. De titel deelde hij met Gerard Reve en W.F. Hermans. Met name 'De Aanslag' is een heel bekend boek en ook zijn grootste bestseller. Wereldwijd had het boek een oplage van maar liefst 2 miljoen (!) exemplaren. Het boek was zelfs zo populair dat het verfilmd werd door regisseur Fonds Rademakers én in 1987 een Oscar won voor beste buitenlandse film. 

Een schrijver ben je

Met schrijven begon hij al veel eerder. Toen hij 18 werd, reed hij langs een huis waar de ramen openstonden. Er klinkt pianomuziek en Harry ziet een enorme kast met boeken staan. Dat was voor hem het moment dat er een verhaal ontstond. Hij schreef het thuis op en besefte dat hij schrijver was. Een jaar later publiceerde Elseviers Weekblad zijn verhaal genaamd 'De kamer'. Het begin van zijn befaamde tijd als auteur. Een belangrijke quote die hij benoemde als schrijver was: "Een schrijver ben je, dat kun je niet worden. Je bent het of je bent het niet. Daar is geen leerschool voor."

Politieke engagement

Daarna volgden er steeds meer boeken, waar hij steeds meer prijzen mee won. Hij schreef romans, maar wel met een 'mytisch-magisch' element. Het was volgens Mulisch zijn taak als schrijver om de diepere betekenis van de werkelijkheid te laten zien. Later schreef hij steeds meer over de politiek, dat gepaard ging met engagement. Hij werd het boegbeeld van links en schreef geen fictie meer, omdat het oorlog was. Later, in de jaren 70, liet hij de politieke stukken los en richtte hij zich op toneelstukken en poëzie. 

Grote successen

De roman 'Twee vrouwen' en de filosofische 'De compositie van de wereld' verschenen in 1975 en 1980. Beiden werden heel succesvol, maar het echte grote succes bij het publiek kwam door 'De Aanslag', waarin Anton Steenwijk, de enige overlevende van een Duitse represaille-actie centraal stond. Het boek ging over het voelen van schuld en verantwoordelijkheid. En zette het goede tegenover het kwade. 

Arrogant en ijdel

Door dit wereldwijde succes kreeg Harry Mulisch bijna een goddelijke status in de literaire wereld. De schrijver genoot hiervan en was vaak te zien op televisie. Hij stond op dat moment ook wel bekend om zijn arrogantie en ijdelheid. Zo zei hij ooit: "De meeste mensen ergeren zich aan mijn arrogantie, doordat ze zelf een superioriteitscomplex hebben, dat ze voor zichzelf verbergen, zodat ze het mij kwalijk kunnen nemen."

Op 30 oktober 2010 overleed de befaamde schrijver. Maar bang voor de dood was hij nooit: "Doodgaan, nee, dat is niks voor mij," zei hij tijdens een interview. Harry Mulisch is 83 jaar geworden.

Bron: NPO Kennis