Cultuur

'My Gender, My Pride': Pride Week staat in het teken van genderidentiteit

30 juli tot 7 augustus viert Amsterdam geen Gay Pride, maar Pride Week! Na twee jaar met alternatieve prides, is het nu tijd voor één zonder restricties. En, dit jaar met een belangrijk thema: 'My Gender, My Pride'.

Want dit jaar staat genderidentiteit centraal. "Iedereen heeft het recht om af te wijken van de norm en de sekse die je bij de geboorte hebt gekregen", meldt de organisatie.

Afwijken van gendernorm

En dat is anders dan andere jaren. Want de afgelopen 25 jaar stonden voornamelijk in het teken van seksuele geaardheden. En het afwijken van de heteronorm. Maar het afwijken van de gendernorm wordt volgens directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz nog onderbelicht. 

Het woord 'genderidentiteit' staat de komende negen dagen dus centraal. Maar wat houdt het precies in? Gender gaat om het mannelijk of vrouwelijk voelen en alles wat daar tussenin zit. Het gaat over verwachtingen hoe een jongen of meisje zich zou moeten gedragen. Daar tegenover staat sekse, dat is je geslacht, je lichaam en lichamelijke kenmerken. Bij je geboorte wordt bepaald of je een jongen of meisje bent. Maar genderidentiteit gaat om hoe je je voelt. 

Gender termen

In het thema 'My Gender, My Pride' wordt extra aandacht gevestigd op mensen die transgender, non-binair, genderqueer, genderfluïde, gender non-conform, agender en intersekse zijn. Ongeacht wat hun seksuele geaardheid is. Klik hier voor de bredere betekenis van deze termen

Agenda

Op 30 juli trappen we af met Pride Park in het Vondelpark te Amsterdam. Hier wordt de vrijheid goed gevierd met mega veel activiteiten. Bijvoorbeeld een Rainbow Market, sport en spel door Pride & Sports, het Youth Pride veld en nog veel meer. Verder zijn er de hele week veel feesten, met als centrale locatie: De Reguliersdwarsstraat. En op zaterdag 6 augustus is de befaamde Canal Pride. De dag waarin de Amsterdamse grachten vol liggen met boten en feestende mensen. En dat natuurlijk volledig in pride kleuren. Check hier de hele Pride agenda!