Entertainment

Nieuwe film over grootste reddingsactie ooit

In spanning hield iedereen in 2018 het nieuws in de gaten: is het voetbalteam met kinderen en hun coach al gered uit de Thaise grot? Nu, 4 jaar later, brengt regisseur Ron Howard het spannende verhaal (met goede afloop) naar het grote scherm.

Dertien levens

We kennen het waargebeurde verhaal allemaal nog wel. In 2018 begeeft een voetbalteam met twaalf tienerjongens zich naar een grot met hun coach. Ze gaan op excursie in een grottencomplex in Noord-Thailand, wanneer het hard begint te regenen. Ze komen vast te zitten, omdat de grotten eerder dan verwacht overstroomden. Wat nu?  

In een race tegen de klok en het stijgende water wordt er een enorme reddingsactie opgezet. Vanuit alle hoeken van de wereld sluiten reddingswerkers zich bij de actie aan. ’s Werelds beste en meest ervaren duikers worden opgeroepen en laten alles vallen om te komen helpen. Ze worden ingezet om de wirwar aan tunnels te helpen navigeren en samen met Thaise troepen en meer dan 10.000 vrijwilligers voeren zij de reddingsactie uit. Tot groot geluk van familie, vrienden, reddingswerkers, klasgenoten, media en eigenlijk de hele wereld, worden de jongens en hun coach na achttien dagen levend uit de grotten gehaald.

Thirteen Lives, de film

Je kent het verhaal, dus je weet wat je kunt verwachten van de film. Toch wil je deze film nog steeds zien! Je weet dat de jongens zijn gered, maar deze film laat je op nagelbijtende manier zien hóe. En dat verhaal blijft intrigerend. Regisseur Ron Howard focust zich in de film voornamelijk op drie westerse duikers, ieder gespeeld door een bekend acteur. De bruuske Rick Stanton (Viggo Mortenson), familieman John Volanthen (Colin Farrell) en Australische anesthesist Harry Harris (Joel Edgerton). Drie getrainde grotduikers die hun leven op het spel zetten om ver van huis mee te werken aan een bijzondere reddingsactie.

De film laat niet alleen zien hoe moeilijk het was voor de duikers, maar voor het hele reddingsteam. Duidelijk is dat vele honderden mensen op allerlei manieren hebben bijgedragen aan de reddingsacties. Je ziet de NAVY SEALS hun expertise uitwisselen, maar ook de lokale boeren worden in beeld gebracht. Zij lieten hun rijstvelden vollopen met regenwater, zodat er water uit de tunnels gepompt konden worden. De omvang van de actie, de moeilijkheidsgraad en het lef van de reddingswerkers heb je nog niet eerder van zo dichtbij gezien.  

Vanaf 5 augustus te zien op Amazon Prime Video.

"5.000 people, 17 countries, 1 miracle that united the world."