Gezin

In een handomdraai groene aanslag verwijderen, dat ziet er stralend uit!

Groene aanslag op de tegels, of op je tuinmeubilair. Het is een ergernis die velen van ons zullen herkennen. Maar, vanaf nu definitief verleden tijd met deze tips van onze Koffietijd schoonmaakdiva Marja Middeldorp.

Iedere maand deelt Marja haar beste schoonmaaktips met ons en deze keer heeft ze een passende uitgezocht voor de zomer. We zitten lekker in ons tuintje, of op ons balkon en ja dan heb je last van: groene aanslag. Hoe kom je hier makkelijk vanaf en wat te doen met je prachtige tafel en stoelen? We hebben het Marja voor je gevraagd.  

Lekker ouderwets vertrouwd

“Mijn oplossing voor dit probleem: soda. Het lijkt altijd een ingewikkelde klus, maar niets is minder waar. Mijn grootmoeder én mijn moeder deden het al op dezelfde manier en het is zowel vriendelijk voor je handen, als voor het milieu. Weg dus met al die agressieve chemische middeltjes. Gewoon wat soda, daarmee krijg ik altijd het beste resultaat. En eigenlijk zijn er dan twee manieren waarop je het kunt doen.”

 

LEES OOK
Zo maak je de wasmachine grondig schoon

 

Methode 1: Schrobben, schrobben, schrobben

“De eerste manier is ‘ingewikkeld’, althans laat ik zeggen: arbeidsintensief. Je vult een emmer met één liter heet water. Hier voeg je tien gram soda aan toe. Afhankelijk van de hoeveelheid groene aanslag kun je meer water in je emmertje doen, maar dan ook meer soda. Zolang je altijd maar de verhouding tien gram soda op één liter water doet. En nu maar schrobben. Dat maakt het ook arbeidsintensief, want je moet echt even doorwerken. Maar het werk!”  

Methode 2: Laat soda het werk doen

“De tweede manier is heel makkelijk. Je vult ook hier weer een emmer met tien gram soda op één liter water. Dit keer breng je het soda mengsel aan op de groene aanslag, maar laat je deze één tot twee dagen inwerken. De soda is nu hard aan het ‘schrobben’ voor jou en jij kunt ondertussen leuke dingen doen! Na de inwerkperiode afspoelen met water en de groene aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Zo makkelijk is het!”

Let wel op dat je dit altijd bij mooi droog weer doet. Bekijk dus goed de voorspellingen en plan dit klusje op zo’n mooi weer moment, anders spoelt de soda zo weg zodra het begint te regenen.