Eten & Drinken

Crumble met fruit: pure verwennerij

Het is pruimenseizoen! Hoe heerlijk om daar iets lekkers mee te maken. Wat dacht je van deze crumble met fruit, geschikt als ontbijt of lekker als dessert met wat vanille ijs?

Crumble met fruit is een perfect ontbijt, lunch of dessert gerecht. Of misschien gewoon als verwennerij? Het recept van Anja's Foodblog kan je maken met vers fruit, maar ook prima met diepvriesfruit. 

Ingrediënten

voor vier porties

  • 350 g pruimen
  • 1 el zachte honing (bijv. bloemenhoning van Melvita)
  • 1 el suiker (indien nodig)
  • mespunt citroenrasp
  • kneepje citroensap

voor de crumble

  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g koude (plantaardige) roomboter
  • 35 g suiker

ook nodig

  • 2 of 4 vuurvaste schaaltjes
  • 1 mengkom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hete lucht). Maak het fruit schoon, verwijder de pit en snijd de pruimen in vieren en dan elk partje nog in tweeën.

Voeg het fruit met de honing en de suiker toe aan een steelpannetje en verwarm het geheel. Knijp er wat citroensap over. Laat het zachtjes borrelen, tot de suiker is opgelost en het fruit iets zacht is en het vruchtensap al iets is ingedikt. Het hoeft geen jam te worden, dus laat het niet te lang pruttelen. Rasp er de citroenschil over.

Maak terwijl het fruit staat te pruttelen het kruimeldeeg. Zeef het meel boven de kom, voeg de suiker toe en de in blokjes gesneden boter. Wrijf met je vingers de boter in kleinere stukjes en meng dit steeds door het meel, zodat er grove en fijne kruimels ontstaan. Het is de bedoeling dat het meel en de suiker volledig gemengd worden met de boter. Werk snel, zodat de boter niet smelt en je een vast deeg overhoudt. Je kunt dit in een keukenmachine doen, maar dit is zo weinig dat het net zo snel met de hand gaat.

Verdeel het fruit over 2 of 4 schaaltjes en daarover de crumble. Plaats de schaaltjes op een rooster in het midden van de oven. Laat ca. 20 minuten bakken, totdat de crumble goudbruin van kleur is en het fruit bubbelt.

Laat even afkoelen tot lauwwarm en serveer dan eventueel met Griekse yoghurt, ijs of slagroom.

Meer inspiratie nodig? Kijk op Anja's Foodblog voor nog meer lekkere receptjes.