Artikelen

Tijd om te smeren! Het belang van milieuvriendelijke zonnebrand

Zonnebrandcrème is de beste oplossing om te voorkomen dat je verbrandt. Maar dan is het wel van belang dat je een goede variant koopt zonder schadelijke stoffen. Saskia Sampimon-Versneij heeft goeie tips om voor milieuvriendelijke zonnebrand te kiezen.

Want zonnebrand smeren: dat kan een stuk milieuvriendelijker, vindt Saskia van The Greenlist.

Schadelijke stoffen

 Ga je op vakantie waar je lekker aan het strand gaat liggen? Dan is het goed om te weten dat sommige zonnebrandcrèmes schadelijke stoffen kunnen brengen aan het koraal en onderwaterleven. Check daarom altijd het etiket met de ingrediënten. De stoffen die je in de eerste plaats wil vermijden zijn: octinoxate en oxybenzone. 

Let op UV filters

 Verder kun je ook naar het UV-filter kijken van je zonnebrand. In de winkel kom je zowel zonnebrandcrème tegen met een chemisch filter als met een minerale filter. Beide werken evengoed, maar ze werken wel anders. Van chemische filters wordt dus gezegd dat ze schade kunnen toebrengen aan de omgeving. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is het advies om te kiezen voor een minerale filter. Deze herken je aan de ingrediënten: zinkoxide en/of titanium dioxide, maar daarmee ben je er nog niet.

Het voordeel is dat deze varianten veilig(er) zijn voor de natuur en minder kans op irritantie geven. Het nadeel is dat de zinkoxide een wit laagje kan achterlaten en hierdoor eigenlijk niet echt goed smeerbaar is (de bekende ‘witte waas’ heb je vast weleens gezien). Om dit te voorkomen is iets anders bedacht. Alleen de vraag is of dit wel een goed idee is.

Nanodeeltjes in zonnebrand

Om het witte effect van natuurlijke UV-filters te voorkomen, wordt er vaak gebruikt gemaakt van nanodeeltjes. Dit betekent dat het actieve ingrediënt, zoals zinkoxide of titaniumdioxide in zúlke kleine deeltjes wordt opgeknipt dat het daarmee wel goed uitsmeert en ‘versplintert’ over de huid.

Nu is er nog weinig over bekend, maar wordt er veel onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van deze deeltjes. Zo zouden ze in de huid kunnen dringen, maar ook in de natuur terechtkomen. Nanodeeltjes worden op het etiket weergegeven als zinkoxide (nano) of titaniumdioxide (nano). Goed om te weten: op dit moment worden ze nog wel als veilig bestempeld (juni 2021).

Duurzame ontwikkeling

 Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en zijn er ook duurzamere fabrikanten die het is gelukt om smeerbare varianten van een mineral filter te ontwikkelen zonder dat het in nanodeeltjes geknipt hoeft te worden. En dat is wat mij betreft de beste duurzame keuze: een minerale filter zinkoxide (non-nano) of titaniumdioxide (non-nano) die lekker smeerbaar is en geen witte waas geeft. Sinds ik dit weet, heb ik een aantal zonnebrandmerken ontdekt die voldoen aan al mijn duurzaamheidseisen: NaïfFood for skin en Madara (gezicht) zijn op dit moment mijn favorieten. Deze merken voldoen ook aan de tips die hierna nog komen.

Wil je meer tips om milieuvriendelijk te smeren? Bekijk dan de video hieronder: