Artikelen

Internationale week van de assistentiehond

Het is de Internationale Week van de Assistentiehond. Daarom zetten we onze trouwe viervoeter speciaal in het zonnetje, want ze brengen ons niet alleen plezier, liefde en een heleboel humoristische momenten. Honden helpen óók bij therapie. En, bij Hulphond Nederland worden ze met liefde opgeleid voor elke nodige zorgvraag.

Door middel van innovatieve therapie met getrainde honden biedt de organisatie Hulphond Nederland mensen met een geestelijke en fysieke zorgvraag een nieuw toekomstperspectief en helpen ze hen de regie over hun leven te nemen.

Bijzondere gift

Waar mensen met een aandoening normaliter onzeker door het leven gaan, verdwijnt dit als sneeuw voor de zon wanneer ze een hulphond aan hun zij hebben. Naast het leergierige karakter heeft de hond een bijzondere gave, namelijk: de potentie om levens te redden. Het komt allemaal neer op een cluster gespecialiseerde cellen diep in de keel van honden, en tevens de meeste huisdieren: het orgaan van Jacobson.

De taak van dit orgaan is om door de lucht vervoerde chemische deeltjes te vinden, inclusief die van ons mensen! Het oppikken van onzichtbare informatie van elk ander levend wezen dat ze ontmoeten kunnen ze dus als geen ander. Wanneer bijvoorbeeld iemands ademhaling of transpiratie verandert kunnen ze detecteren dat er een aanval plaats gaat vinden. Zo kunnen honden een epilepsieaanval herkennen én nog veel meer.

Het maakt de hond speciaal, want hoe een team aan artsen een aanval niet kan voorspellen kan een hond dat dus wel. Máár, voordat onze harige vriendjes dit in vol vertrouwen kunnen, moeten ze in opleiding.

Opleidingscentrum

Voordat de honden in opleiding gaan verblijven ze in hun eerste levensjaar bij een gastgezin. Hier wordt hij opgevoed tot een sociaalvaardige hond en leert hij basiscommando’s. Wanneer de hond ongeveer anderhalf jaar oud is krijgt hij een medische screening. Komen ze hier doorheen? Dan gaan ze in training in het opleidingscentrum.

Voor deze trainingen wordt niet alleen dit centrum gebruikt. De honden worden ook opgeleid in bijvoorbeeld een dichtbijgelegen winkelcentrum of in het openbaar vervoer. Naast de binnen- en buitenruimtes voor de honden is er ook een voerkeuken, wasgelegenheid en een dierenartsruimte.

Naast de opleidingsruimte biedt het hoofdgebouw ook ruimte voor andere activiteiten. Zo zijn er theorie- en praktijklessen voor gastgezinnen, matchingsessies met cliënten en hulphonden, presentaties en therapie- en coachingsessies.

Expertisecentrum

In 2016 is het expertisecentrum opgericht en vloeit mede voort uit de verantwoordelijkheid ten opzichte van de dieren die worden ingezet en de mensen die worden geholpen. Én gelukkig maar, want het werken met dieren en het bedienen van kwetsbare doelgroepen vraagt om deskundig- en zorgvuldigheid. Door hun gedrevenheid en de jaarlijkse bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kan Hulphond Nederland steeds meer mensen helpen.

Foto: Hulphond Nederland