Cultuur

Het Grachtenfestival is weer begonnen

Vandaag gaat het Grachtenfestival van start! Van 12 tot en met 21 augustus staat Amsterdam dus helemaal in het teken van muziek.

Jonge musici van over de hele wereld sluiten zich aan bij de artiesten, om je te verrassen met hun eigen muzikale verhaal. Het decor? De hoofdstad Amsterdam, maar dan ook echt de gehele hoofdstad.

Hoe het allemaal begon

Sinds 1998 wordt het Grachtenfestival jaarlijks georganiseerd in Amsterdam. Toen het begon was het nog maar vier dagen en relatief kleinschalig. Maar, door de jaren heen groeide het uit tot een tiendaags festival. Het festival focust zich volledig op de ontwikkeling van jong talent en jonge professionals tot 35 jaar, in genres zoals klassieke muziek en jazz. Het Grachtenfestival is een van de grootste festivals op dit gebied, met jaarlijks ruim 250 concerten en voorstellingen. Ook zit daar nog een heel programma aan vast, met radio-uitzendingen, workshops en lezingen. En dat allemaal op wel meer dan 100 locaties in Amsterdam.  

Wie nieuwe namen, muziek, genres en plekjes in Amsterdam wil ontdekken, is bij het Grachtenfestival aan het juiste adres. De visie van de organisatie is namelijk het uitdagen en ontwikkelen van talentvolle jonge musici, om hen te helpen een glansrijke carrière te beginnen. Het aanbod is gevarieerd, wat een afspiegeling moet zijn van de diversiteit van de stad. Verschillende genres, voor verschillend publiek.

Grachtenfestival 2022

Genieten van entertainment bij het ontbijt, de borrel, tijdens het uitgaan, met een filmpje erbij of tijdens het diner? Dat kan de komende dagen allemaal! Tijdens de 2022 editie zijn er namelijk verschillende concerten, met voor ieder wat wils. Zo is er op zaterdag 13 en zondag 14 augustus een première van ‘Small World’, een filmsymfonie waar film en livemuziek samenkomen. In de speciaal voor het Grachtenfesival gemaakte ‘Small World’ film, word je meegenomen in de wereld van Sem de Muis en zijn avonturen. Leuk voor jong en oud.  

Tripje naar de Paradiso? Doe dat dan op zaterdagavond. Daar treed Tim Wes op, met een 9-koppige band en 3 gastartiesten. En, begin dan ook op zondagochtend meteen goed met Marti Mitjavila, zij is de winnaar van de Grachtenfestival Jazz Competition 2022. Op vrijdag 19 augustus organiseert het Intercontinental Ensemble samen met topcellist Benjamin Kruithof een muzikale vrijmibo op een heel speciale plek! Zij proosten met je op het weekend in het Olympisch Stadion.

Het slotconcert van het Grachtenfestival wordt dit jaar door Alexander Warenberg gegeven, met maar liefst 13 muzikale vrienden. Denk aan violen, cellisten, contrabas: een perfecte afsluiting van een muzikale week.  

Benieuwd naar meer artiesten of wil je kaartjes kopen? Kijk dan op de website.

Foto: Melle Meivogel