Entertainment

Lowlands eindelijk weer van start!

Na twee jaar stilgelegen te hebben is het vandaag dan eindelijk zo ver: Lowlands is van start! Nadat gister het campingterrein door menig festivalganger al is bestormd voor de beste tentplek, gaat vandaag het feesten écht beginnen. Wij blikken alvast vooruit op dit heerlijke weekend in Biddinghuizen!

Lowlands door de jaren heen

Vandaag begint de 28e edite van het bekendste festival in de Flevopolder: Lowlands. Het evenemententerrein in Biddinghuizen wordt drie dagen lang omgetoverd tot hét festival walhalla. Waar duizenden Lowlanders neerstrijken voor 'A Campingflight to Lowlands Paradise'. Met maar liefst 12 podia en meer dan 250 acts en optredens. Waar de grootste artiesten als headliners, maar ook nieuw talent hun stem laat horen. Van muziek, theater, film, comedy, literatuur, straattheater, wetenschap tot aan beeldende kunst: bij Lowlands kan je alles vinden waar je als festivalganger over kan dromen.

Het festival vindt haar oorsprong in één van de eerste Nederlandse popfestivals: 'A Flight to Lowlands Paradise'. Het festival werd in 1967 georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht. Destijds was entree inclusief ontbijt 10 gulden. De tweede editie werd in 1968 gehouden waarbij het optreden van Pink Floyd onvergetelijk was. In 1993 werd het festival in ere hersteld met de naam 'A Campingflight to Lowlands Paradise' waarbij er drie dagen feest gevierd en geslapen op de welbekende camping wordt in Biddinghuizen. En de rest is geschiedenis! Met inmiddels alweer de 28e editie.

Feesten én kamperen

Naast genieten van alle acts en optredens, is je Lowlands-ervaring niet compleet zonder de camping! Gister stipt om negen uur 's ochtends gingen de zeven campings open. En als we ervaren Lowlanders moeten geloven, is het strijden om de beste plek al onderdeel van de ultieme Lowlands-ervaring.

De tenten zijn inmiddels opgezet en de eerste (silent disco) dansjes op de camping zijn al gedaan. Maar vandaag gaat het grote werk beginnen: dag één van drie dagen lang feesten. En hard feesten. Want dat mag wel na twee jaar zonder Lowlands... 

Keuzestress

Lowlands staat bekend om de meest geweldige line-ups. En na twee jaar te moeten wachten lagen de verwachtingen hoog bij de festivalgangers. Maar met grote Nederlandse en internationale artiesten zoals Sam Fender, Arctic Monkey, Goldband, Fred again..., Stromae, Lewis Capaldi en veel meer stelt Lowlands ook dit jaar zeker niet teleur. Vandaag als headliner een beetje Nederlands trots, namelijk The Opposites. En zoals elk jaar weer voor ieder wat wils. Want van pop, (Nederlandse) hiphop, r&b, jazz, indie, house, rap, techno, dance en internationale beats. (Bijna) elke muziekstijl die je kunt bedenken zal klinken op de Lowlands-podia.

Maar al deze verschillende artiesten zorgen voor de nodige keuzestress bij de Lowlanders. Want met 12 podia ontkom je er niet aan om keuzes te maken tussen je favoriete artiesten. Dat wordt rennen van de Alpha stage, naar de Heineken stage en weer terug!

Niks is te gek!

Naast geweldige artiesten is er nog genoeg anders te beleven. Niks is te gek op Lowlands. Zo kunnen de vroege vogels de dag beginnen met een ontspannende yogasessie, kunnen al je vragen over seks beantwoord worden door de Sekszusjes, kan je zelf ook je talenten uit de kast halen bij de Mamma Mia! sing-along, worden er dagelijks live-experimenten gedaan in de Wetenschapsquiz en nog veel meer. Zoals we al zeiden: niks is te gek op Lowlands. 

Koffietijd-Lowlanders

We vroegen onze collega's die naar Lowlands gaan waar zij het meest naar uitkijken. "Ik kijk het meest uit om verrast te worden. Ik wil niet te veel plannen, want dan is er zo weinig ruimte om nieuwe en kleinere artiesten te ontdekken. Maar The Opposites moet ik echt zien. Dat is zo nostalgisch voor mij!", vertelt redactiecoördinator Francien. Mees en Richelle van productie kijken het meest uit naar Burna Boy. "En The Opposites en Goldband", vult Mees aan. En aan het lijstje worden nog Stromae, Lewis Capaldi en Mahlia toegevoegd door redacteur Maaike. "En waar ik het minst naar uitkijk? In een tent slapen in de regen!", sluit Richelle lachend af.

Voor de Lowlanders staan er nog dagen feest en plezier te wachten. Wij wensen iedereen veel plezier!