Cultuur

Figaro Figaro Figaro, maar dan anders

Afgelopen vrijdag ging de opera Divorce of Figaro in première op een schitterende plek: de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Koffietijd was bij deze voorstelling.

Divorce of Figaro is het spannende en geestige vervolg op de Nozze di Figaro van Mozart. De opera begint op het huwelijk van Figaro en Susanna in het kasteel van hun meesters; de graaf en gravin. Plots keert het volk zich tegen de graaf en gravin en daardoor slaan ze op de vlucht. Zij nemen Figaro en Susanna mee. We volgen het viertal naar de grens met het buurland waar ze hopen met open armen ontvangen te worden. Een onderwerp dat op de dag van vandaag actueel is.  

Het is over het algemeen een heerlijke voorstelling. De regie en kostuums zijn mooi in hun  eenvoud. Componist Niek Idelenburg is geen Mozart maar levert wel een fijne score met cinematografische invloeden. Hij mixte delen uit Mozarts Nozze met eigen werk.

Er wordt in drie talen gezongen en het is misschien wel de eerste keer dat we het woord google horen in een opera! Het was een warme premièreavond, wat zorgde voor een hete start!

Het verhaal achter Divorce of Figaro

Bij Figaro zing je waarschijnlijk, hardop of in je hoofd, de drie bekende noten ‘Fi-Ga-Rooo’! Holland Opera maakte op basis van muziek uit Mozarts ‘le Nozze di Figaro’ een modern vervolg over de scheiding van Figaro en Susanne: Divorce of Figaro.  

Holland Opera

Holland Opera maakt moderne opera voor de toekomst, dat past bij het publiek van nu. Ook zie je ze altijd op bijzondere locaties, zoals forten, kastelen en parkeergarages. Deze zomer is er gekozen voor een indrukwekkende locatie in Utrecht, het Werkspoorkathedraal. Tot en met 27 augustus kan je daar Divorce of Figaro zien.

Bekijk hieronder de trailer van Divorce of Figaro.