Gezin

Het keukenkastje van Marja, dit zit erin

Welke schoonmaakmiddelen zitten er in het keukenkastje van schoonmaakdiva Marja Middeldorp? Ze doet een deurtje open om precies te laten zien wat zij voor de dagelijkse schoonmaak gebruikt.

Volgens Marja, van Schoonmaken met Marja, is er maar heel weinig nodig voor de dagelijkse schoonmaakklusjes in huis. "Ik gebruik echt maar heel weinig. Mensen zijn altijd nieuwsgierig als ze bij mij thuis langskomen. Ze trekken dan heel brutaal het keukenkastje open om te zien wat ik gebruik en zijn dan altijd verbaasd over wat erin staat."

1. Iets wat alles reinigt

Het woord zegt het al: allesreiniger. Het is letterlijk een product dat alles reinigt. Veel mensen gebruiken voor ieder onderdeel een apart schoonmaakmiddel, maar eigenlijk is dat niet nodig. "Het heet niet voor niets allesreiniger", aldus Marja. "Ik gebruik het stiekem echt voor alles. En als je alles goed bijhoudt heb je ook nooit echt meer dan een allesreiniger nodig. Neem bijvoorbeeld kalkaanslag. Houd je de kranen of de glazen douche afscheiding goed bij dan krijgt kalkaanslag nooit een kans. Heb je het niet goed bijgehouden, tja dan is het wel nodig om kalk tegen te gaan. Dan voldoet de allesreiniger vaak niet meer. Maar al mijn dagelijkse dingen doe ik echt vrijwel altijd met die allesreiniger."

2. Materialen

Materialen zijn volgens Marja hartstikke belangrijk. "Ik gebruik een afwasborstel, sponsje, schone doeken én...jaha oude sokken en joggingbroeken. Daar ben ik echt een fan van. En het is ook nog heel economisch, want in plaats van dat je een oude sok weggooit geef je het nu een twee leven. Plus het handige aan oude sokken is dat je heel makkelijk overal tussenkomt met je handen en vingers."

Ook belangrijk is het werken met schone materialen, benadrukt Marja. "Heel vaak krijg ik opmerkingen van mensen dat ze toch strepen zien op de ramen, kastjes of tafels. Dat sopje van jou werkt niet goed zeggen ze dan. Maar als je vervolgens naar de materialen kijkt die ze gebruiken dan is het bijna 9 van de 10 keer niet schoon. En met vieze materialen heeft nog nooit iemand goed schoongemaakt!"

3. Afwasmiddel

Afwasmiddel is onmisbaar in het keukenkastje van Marja. "Net als de allesreiniger is afwasmiddel echt zo'n product waar je bijna alles mee kunt doen. Het ontvet als de beste, dus ik gebruik het niet alleen voor de afwas, maar ook voor mijn sopjes bijvoorbeeld. En het mooie van afwasmiddel is dat het super geconcentreerd is, dus je hebt er écht alleen maar een paar druppeltjes van nodig zoals de reclame belooft."

4. Vaatwastabletten

De mooiste uitvinding in huis volgens Marja: de vaatwasser. "Oh, ik vind het echt een uitkomst! Mijn moeder lacht altijd heel hard als ik praat over de vaatwasser. Ze vindt me namelijk altijd erg grappig omdat ik afwassen haat! Maar vaatwastabletten zijn ook goed te gebruiken voor andere klusjes. Een frituurpan maak ik altijd heel makkelijk schoon met zo'n tablet en een goede tip die ik van veel van mijn volgers altijd krijg: gebruik een vaatwastablet om je wasmachine schoon te maken. Het kan met soda, maar ook met een vaatwastablet dus."

5. Soda, soda, soda

Oma, mama en Marja zelf, ze gebruiken allemaal ouderwetse soda. "Het werkt als de beste bij heel veel schoonmaakklusjes én het is milieuvriendelijk. Geloof me, als soda niet in mijn keukenkastje staat dan kan ik niet goed schoonmaken!"

Bekijk hieronder de video over Marja's keukenkastje