Gezondheid

1 op de 9 vrouwen in Nederland heeft geen geld voor menstruatieproducten

Wereldwijd zijn er ongeveer 500 miljoen mensen die niet makkelijk aan menstruatieproducten kunnen komen. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer 1 op de 9 vrouwen en meisjes die niet altijd geld heeft voor haar menstruatieproducten.

Het financieel niet kunnen kopen van menstruatieproducten is één van de aspecten van menstruatie-armoede. Directeur Jocelyn Nassenstein-Brouwer van de LINDA.foundation kwam bij ons aan tafel te vertellen over dit probleem. 

Menstruatie-armoede

Menstruatie-armoede betekent dat je geen toegang hebt tot menstruatieproducten. De redenen hiervoor zijn verschillend. Zo hebben mensen het geld niet voor de aanschaf of lopen ze rond met schaamtegevoelens. Ook een gebrek aan menstruele opvoeding valt onder deze armoede. Een deel van de bevolking die op of onder de armoedegrens leeft heeft moeite met deelnemen aan dagelijkse activiteiten zoals school of werk doordat ze ongesteld zijn. 

Het heeft niet alleen een negatieve invloed op hun opleiding/werk en inkomen, maar ook op hun deelname in de maatschappij. Ongeveer 23% van de meisjes blijft thuis tijdens hun menstruatie, waarvan 10% óók de financiële middelen niet heeft om producten te kopen, blijkt uit onderzoek. 

LINDA.foundation in actie 

Om gezinnen die het financieel zwaarder hebben een steuntje in de rug te geven werkt LINDA.foundation samen met de Nationale Postcode Loterij. Zo kunnen zij dankzij een mooie bijdrage pakketten samenstellen die uitgedeeld worden tijdens de feestdagen. Ook werkt de organisatie samen met andere partners om de menstruatie-armoede aan te pakken. Zo leveren zij al twee jaar gratis maandverband aan honderd basisscholen. De scholen kunnen de producten dan aan de gezinnen geven als het meisje voor het eerst ongesteld wordt. Ook zijn de producten beschikbaar voor de rest van het gezin, denk bijvoorbeeld aan moeders en zussen.  
 
Momenteel geeft de LINDA.foundation alleen maandverband aan basisscholen, omdat daar nog contact is met ouders. Op de middelbare school is dat contact er natuurlijk minder tot niet. En zoals Jocelyn bij ons in de uitzending vertelde is de drempel vaak nog te hoog om menstruatieproducten te vragen aan de conciërge.  

Ze is ook van mening dat menstruatieproducten in Nederland ook gratis zou moeten zijn voor mensen die het minder hebben. Ze zou het fantastisch vinden als er bijvoorbeeld een menstruatiepas zou komen waar je elke maand aan een x bedrag producten voor je menstruatie kan kopen.  

Wereldwijde aanpak 

Naast de lokale initiatieven die Nederland biedt zijn er in het buitenland al op grotere schaal acties ondernomen. Zo is Schotland sinds dit jaar het eerste land dat menstruatieproducten aanbiedt aan iedereen die het nodig heeft. Ook heeft de Keniaanse regering in 2017 ongeveer 4,5 miljoen euro uitgetrokken om de meisjes te kunnen voorzien van gratis maandverband die op openbare scholen studeren. In Groot-Brittannië zijn menstruatieproducten gratis voor tieners en studenten sinds 2020.