Artikelen

Een boek in begrijpelijke taal voor iedereen!

Gormah Dade (48) brengt morgen, tijdens Wereld Alfabetisering Dag, haar grotendeels zelfgeschreven boek uit. Wat hier zo bijzonder aan is? Jarenlang kon ze zelf niet lezen en schrijven, maar dankzij het volwassenen onderwijs kan ze dat inmiddels wel.

Gormah komt uit een dorpje vlakbij de hoofdstad van Liberia in West-Afrika. Ze gaat daar naar een kostschool waar ze het niveau bereikt wat gelijk staat aan het Nederlandse niveau van groep 6. Helaas wordt haar schooltraject abrupt gestopt wanneer er oorlog uitbreekt in haar thuisland.

Ze vlucht naar de hoofdstad van Liberia, waar ze onderdak en eten krijgt van een Canadees. Hij werkt daar bij een scholingskamp van de Verenigde Naties, waardoor ze daar gratis kan studeren. Het is van korte duur, want door haar opgelopen trauma’s heeft Gormah vertrouwensproblemen met de mensen om haar heen. Tevens zitten er overal in het klaslokaal gaten in de muren van kogels en bommen. Ze voelt zich alles behalve veilig en de focus op school verdwijnt. 

Naar Nederland

Op 19-jarige leeftijd verhuist Gormah voor de liefde naar Nederland. Hier spreken veel mensen de Engelse taal, Gormah’s moedertaal. Ze spreekt dus met gemak anderen aan en vindt zo haar weg in de samenleving. Haar partner regelt destijds al het papierwerk, dus leren lezen en schrijven had geen noodzaak. Wanneer Gormah zwanger blijkt te zijn van haar eerste, en later haar tweede kind verdwijnt het leren van de Nederlandse schrijftaal steeds meer naar de achtergrond. 

Liefde maakt blind

Tijdens het huwelijk van Gormah krijgt ze een document onder haar neus geschoven door een goede vriend van haar partner. Hij beweert dat het een belangrijk document is voor haar en haar zoons, waardoor Gormah in goed vertrouwen een handtekening zet. Goed om te realiseren is dus dat Gormah op dit moment niet goed kan lezen en schrijven en niet weet waar ze voor tekent.

Wanneer ze tijdens haar scheiding in een rechtszaak belandt komt Gormah erachter een schuld te hebben van meer dan €50.000,-. Het document wat ze heeft ondertekend in opdracht van haar ex-partner heeft hiervoor gezorgd. 

Scholing en werk

Na deze verschrikkelijke openbaring realiseert Gormah zich hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven. Ze besluit naar het volwassenenonderwijs te gaan om nooit meer afhankelijk te zijn van iemand anders. “Ik heb mij heel lang dom en stom gevoeld voor de fouten die ik heb gemaakt”, vertelt Gormah aan de Koffietijd redactie.

Naast scholing moet Gormah een grote schuld terugbetalen. Ze ziet het positief in en besluit maar liefst 11 uur per dag te werken om haar schuld af te betalen. 

Het Verhaal van een Vechter

Bij het volwassenenonderwijs krijgt Gormah les van haar taaldocent Wine Baljet. Samen met Wine ontstaat het idee om een autobiografisch boek te schrijven. Wine realiseert zich namelijk maar al te goed dat Gormah eerst haar trauma’s moet verwerken voordat zij de Nederlandse taal goed tot zich kan nemen. Het is een heftige periode voor Gormah, want het opschrijven van de gebeurtenissen brengt haar terug naar vroeger. Wine helpt haar daarom het laatste deel van het boek te schrijven.

Al met al heeft zo’n vijf jaar geduurd, maar morgen 8 september 2022 is het eindelijk zover! Dan is haar boek ‘Het verhaal van een Vechter’ te bestellen bij de lokale boekhandel, of bestel het boek online. Iets waar Gormah erg trots op is! Wel vertelt ze onze redactie nog moeite te hebben met het teruglezen van haar persoonlijke verhalen, maar op een dag hoopt ze deze zonder tranen terug te kunnen lezen. 

Het heden

Inmiddels heeft Gormah een vaste baan in de zorg, een droom die uitgekomen is. Ze werkt in de keuken en heeft hiervoor eerst een diploma moeten halen. Die haalt ze in één keer! Ook heeft ze mooie woonplek én is ze schuldenvrij! Daarnaast is ze Taalambassadeur bij de Stichting Lezen en Schrijven.

De toekomst

Gormah hoopt iedereen mee te geven hoe belangrijk het is om zélf te kunnen lezen en schrijven. Van het lezen van kranten tot aan het begrijpen van een brief van de Belastingdienst. Het lukt haar nu allemaal en ze gunt deze vrijheid iedereen!

‘Het verhaal van een Vechter’ van Gormah Dade en Wine Baljet is zo geschreven dat het voor iedereen leesbaar is. Het boek is in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven gemaakt, die hiervoor een bijdrage heeft gekregen van de Postcode Loterij

Bron foto: Eenvoudig Communiceren.