Vrije tijd

Beleef Open Monumentendag op zijn mooist met deze 5 tips

Ervaar, beleef en ontdek de mooiste monumenten van ons land, want dit weekend is het mogelijk! Op 10 en 11 september zijn namelijk de Open Monumentendagen. Van magische kastelen tot Oud-Hollandse molens: pak je kans en ga op bezoek.

Onze vrijetijdsdeskundige Marleen Brekelmans, bekend van Bijzonder Plekje, neemt je graag mee naar de mooiste monumenten van ons land. Die je kunt bezoeken, waar je kunt dineren én kunt overnachten.

5.410 monumenten

Beleef dit weekend Nederland op zijn mooist! Tijdens de Open Monumentendagen kun je op bezoek in gebouwen, die normaal gesproken lastiger zijn om heen te gaan. Touristen kunnen naar maar liefst 5410 monumenten door heel Nederland. Bekijk hier alle monumenten.

Bezoek Elburg

Marleen geeft als tip om de Hanzestad Elburg te bezoeken. "Elburg is een schattig stadje aan het Veluwemeer en het Drontermeer. Een Hanzestad met een ommuurd historisch centrum. Deze charmante stad staat bol van de monumenten en leuke activiteiten." Een leuk weekend gegarandeerd! Klik hier voor meer tips van Marleen in Elburg.

5 bijzondere overnachten

Wil je de monumenten op z'n best beleven? Dan raadt Marleen aan om eens een nachtje te slapen ín het monument. En ja, dat is mogelijk! Marleen heeft 5 leuke tips voor de meest bijzondere overnachtingen.

Tip 1: Alblasserwaard
'Slaap in de molen', de naam van het luxe hotel verklapt het al. Hier overnacht je in een Oud-Hollandse molen. In Arkel in de Alblasserwaard staat de Jan van Arkel, een korenmolen gebouwd in 1852, omgetoverd tot een bijzonder plekje. Benieuwd? Boek je bezoek hier.

Tip 2: Kempen
Verblijf in een oud pastorie. Dat doe je bij Boutique hotel Lytel Blue. Dat ligt in het Brabantse Riethoven, in de Kempen, niet ver van de stad Eindhoven. Lytel Blue bevindt zich dus in de voormalige pastorie. Het is een statig en monumentaal pand, dat onlangs gerenoveerd is tot het comfortabele boutique hotel dat het nu is. "Verwacht een hemels verblijf, waarvan je gegarandeerd tot rust komt."

Tip 3: Amstel
Overnacht op een bijzondere plek aan de Amstel. Bij B&B (H)eerlijk overnacht je in een provinciaal monument uit begin 1800. "De gezelligheid van de Tolhuissluis in combinatie met de rust van de polder aan de achterzijde van het pand zorgen voor een memorabele ervaring!" Lees hier meer over de fijne ervaring van Marleen.

Tip 4: Deventer
Geniet van Oud-Hollands landgoed in Hanzestad Deventer. Daar staat 'Het Huis van Bello' op je te wachten. Dit mooie vakantiehuis is in 1900 gebouwd en heeft een Noorse uitstraling. "Oorspronkelijk was het bedoeld voor de zoon van de eigenaar van Landgoed het Schol. Omdat de eigenaar van het landgoed destijds burgermeester van Deventer was, ligt het dichtbij de stad. Zo heb je tijdens je vakantie het beste van twee werelden, de rust van de natuur en het bruisende van de stad." Ontdek 'Het Huis van Bello' hier.

Tip 5: Achterhoek
Bij de Oude Zondagschool overnacht je - je raadt het al - in een oude zondagschool! Het oude schooltje is gerestaureerd en verbouwd tot een comfortabel vakantiehuis voor zes personen in de Achterhoek. "Met vrij uitzicht over de weilanden en een privé bos als achtertuin ben je hier echt even weg van alles. Tijd voor elkaar!" Extra fijn aan deze plek: alles is superduurzaam. Benieuwd hoe dit eruitziet? Bezoek Bijzonder Plekje.