Cultuur

Jip en Janneke zijn vandaag precies 70 jaar geworden

Wie is er niet opgegroeid met de verhalen van Jip en Janneke? Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat het eerste verhaal over dit bekende tweetal verscheen in de krant.

De avonturen van Jip en Janneke, geschreven door kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt, zijn nog steeds enorm populair. De verhalen zullen dan ook nog een lange tijd gelezen en vooral voorgelezen worden!  

Hoe het begon

Op 13 september 1952 was het eerste verhaal over Jip en Janneke te lezen in de krant Het Parool. De schrijfster van de verhalen, Annie M.G. Schmidt, werkte in die tijd voor de Amsterdamse krant. Ze maakte onder andere verschillende columns en cabaretteksten, maar ook verhalen over Jip en Janneke. Bijna vijf jaar lang scheef Annie in het ‘rumoerige redactielokaal’ van Het Parool vele verhalen over de buurkinderen. Samen met Fiep Westendorp, die de tekeningen maakte, zorgde ze voor de leukste kinderavonturen die bij de meeste mensen nog in het geheugen gegrift staan!  

Wie zijn Jip en Janneke?

De verhaaltjes gingen over twee buurkinderen. Het begon met de ontmoeting tussen Jip en Janneke. Janneke is het nieuwe buurmeisje van Jip en ze zien elkaar voor het eerst door een gaatje in de heg. Jip en Janneke zijn natuurlijk de hoofdrolspelers in de verhalen, maar ook de hond Takkie en de poes Siepie zijn welbekende figuren.

Samen met de dieren beleven ze veel avonturen die zich vooral afspelen in of rond het huis van de kinderen. Sommige verhalen zijn dan ook gebaseerd op Annie M.G. Schmidt haar eigen zoontje, Flip van Duijn. Hij beleefde ook, samen met zijn buurmeisje, soort gelijke avonturen als Jip en Janneke.  

Het succes van Jip en Janneke 

Een jaar nadat de eerste vertelling uitkwam, verscheen ook de eerste bundel met Jip en Janneke verhalen. In totaal werden er acht van dit soort bundels uitgebracht. In 1960 kwam het eerste boek van Jip en Janneke uit en volgden de jaren daarna nog vier Jip en Janneke boeken.

Maar niet alleen in Nederland, ook in het buitenland bleken de avonturen van de twee buurkinderen heel populair. De verhalen zijn inmiddels in ruim 20 talen vertaald. Ondanks dat de laatste verhaaltjes over Jip en Janneke al meer dan 65 jaar geleden werden gepubliceerd, zijn de verhalen nog steeds ongekend populair. Jip en Janneke schrijven geschiedenis met hun 70-jarig bestaan en zullen ook in de toekomst hopelijk nog lang onze boekenkasten sieren.