Artikelen

Het Prinsjesfestival: feest van onze vrijheid

Volgende week is het weer de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. In de week voor deze dag vindt jaarlijks 'Het Prinsjesfestival' plaats. Tijdens het festival wordt er gevierd dat we in een land leven waarin iedereen meetelt en hun stem mag laten horen.

Het evenement vindt plaats in Den Haag en er zijn verschillende, vooral feestelijke activiteiten gepland. Bij het evenement staat één ding voorop: het Prinsjesfestival is voor iedereen! Van politici tot Hagenezen en van studenten tot kleinere kinderen, iedereen is welkom.

Ieder jaar weer anders

Het Prinsjesfestival heeft ieder jaar een thema. Dit jaar is dat “Jouw Vrijheid, Mijn Vrijheid – in gesprek over grenzen”. Hiermee willen ze laten zien dat onze democratische maatschapij de vrijheid van ons allemaal waarborgt. Bij het Prinsjesfestival staan ontmoetingen centraal en daarom willen ze in gesprek gaan met elkaar over ieder zijn eigen vrijheid en hoe “Jouw Vrijheid en Mijn Vrijheid” van elkaar afhankelijk zijn.

Het festival heeft jaarlijks een wisselend thema, maar dat is niet het enige. Ieder jaar werkt de organisatie van het Prinsjesfestival ook samen met één van de twaalf provincies. Dit jaar krijgt Groningen de kans om zichzelf te presenteren tijdens het evenement in Den Haag. Op verschillende plekken in de Hofstad zal Groningen activiteiten organiseren. Hier kun je zien hoe de provincie zich inzet op diverse politieke gebieden zoals gezondheid, milieu en cultuur.  

Een feestje voor iedereen!

Het Prinsjesfestival is dus echt voor iedereen. Ze willen zich richten op verschillende doelgroepen en organiseren dan ook diverse activiteiten. Een van deze activiteiten is het PrinsjesDebat. Tijdens dit bijzondere evenement debatteren middelbare scholieren over maatschappelijke onderwerpen die ook tijdens Prinsjesdag worden besproken. Met dit debat willen ze leerlingen een stem geven en in gesprek gaan over het thema van dit jaar: Vrijheid. 

Naast dit PrinsjesDebat zijn er nog andere activiteiten. Zo zal de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen de PrinsjesLezing geven. Ook wordt er tijdens het festival de PrinsjesFotoprijs en PrinsjesBoekenprijs uitgereikt. Kortom: een festival vol inspiratie, ontmoetingen en vooral een feest om onze vrijheid te vieren!

Het Prinsjesfestival vindt plaats van 14 t/m 20 september op verschillende plaatsen in Den Haag. Bekijk hier het gehele programma.