Gezondheid

Nieuw onderzoek naar erfelijkheid bij borstkanker  

Wetenschappers en dokters doen al jarenlang onderzoek naar verschillende ziekten, waaronder borstkanker. Dankzij de opgedane kennis weten we er meer over en kunnen we de ziekte eerder opsporen en behandelen. Dit is hard nodig, want 1 op de 7 vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Een reden voor de Koffietijd-redactie om er veel aandacht aan te besteden.   

Vandaag in Koffietijd spraken wij met Marjanka Schmidt, wetenschapper bij het Antoni van Leeuwenhoek. Ze leidt een onderzoek van KWF Kankerbestrijding naar erfelijkheid bij borstkanker. Het gebeurt namelijk nog te vaak dat iemand borstkanker krijgt en er later pas achter komt dat het in de familie zit.  

Erfelijkheid 

In Nederland zijn er meer dan 200.000 mensen die borstkanker hebben (gehad). De kans dat het voorkomt in jouw familie is dus erg groot, maar dat betekent niet dat het ook erfelijk is. De redactie vroeg Marjanka hoe erfelijkheid dan te herkennen is. “Als meerdere mensen in je familie borstkanker hebben, iemand op jongere leeftijd het krijgt of een man in je familie borstkanker krijgt… Dan zou het erfelijk kunnen zijn”.   

Ze vertelt ons dat bij ongeveer 5% van alle mensen met kanker een erfelijke aanleg een rol speelt bij het ontstaan ervan. Een relatief laag percentage, maar toch groot genoeg om er onderzoek naar te doen vindt Marjanka.   

Verhoogd risico op borstkanker 

Uit onderzoek blijkt dat er twee belangrijke borstkankergenen zijn, namelijk: BRCA1 en BRCA2. Dit is echter niet het enige wat de kans op borstkanker vergroot. Ook speelt de dichtheid van het borstweefsel mee. Hier kunnen we als persoon niks aan doen, maar een verhoogde densiteit van de borst doet het risico op borstkanker ook verhogen. Daarnaast moeten we letten op ons alcoholgebruik, want dat maakt de kans op de ziekte groter. Terwijl veel bewegen en een gezond gewicht het risico weer verlaagd.   

Dit alles bij elkaar, samen met de erfelijkheidsaanleg, geeft een risicoscore.   

Risicoscore 

In het onderzoek wat Marjanka leidt zijn ze bezig met de ontwikkeling van een risicoscore. Iemand met een laag risicoscore zou bijvoorbeeld maar één keer in de drie jaar mee hoeven doen aan het bevolkingsonderzoek, terwijl iemand met een hoge score elk jaar een onderzoek zou moeten krijgen. Deze score is dus belangrijk om de ziekte gericht op de sporen en in een zo’n vroeg mogelijk stadium op te kunnen sporen.   

Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kan KWF onderzoeken als deze financieren.