Gezondheid

Check jij weleens de luchtvochtigheid in huis?

Wij Nederlanders zijn echte huismussen! We brengen namelijk ongeveer 90% van onze tijd in huis door. Het is daarom belangrijk, om die frisse (gezonde) lucht van buiten, ook in huis te hebben. Maar hoe zorg je voor een goed binnenklimaat?

Marja Middeldorp, van Schoonmaken met Marja, geeft je tips én heeft het beste hulpmiddel om de luchtvochtigheid in de gaten te houden.

Voorkom schimmels en hoofdpijn

De huizen van tegenwoordig zijn heel goed geïsoleerd. En dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Natuurlijk zorgt een goed geïsoleerd huis voor behoud van warmte, waardoor we energie en geld besparen. Maar er zit ook een keerzijde aan isolatie: want wat er niet in kan, kan er ook niet uit.  

De luchtkwaliteit van je huis wordt bepaald door de temperatuur en de hoeveelheid waterdamp in de lucht, oftewel de luchtvochtigheid. Door een te goede isolatie en slechte ventilatie wordt je woning simpel gezegd te warm, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Een te hoge luchtvochtigheid is slecht voor je meubels en kleding, maar het kan ook schimmels veroorzaken. Schimmels in huis zijn slecht voor je gezondheid, en dat willen we natuurlijk voorkomen. Aan de andere kant, kan je van een te lage luchtvochtigheid last krijgen van hoofdpijn en futloosheid. Hierin moet je dus een fijne middenweg vinden. 

Het perfect binnenklimaat

Dus wat is dan de perfecte luchtvochtigheid voor in huis? De ideale hoeveelheid aan vocht in de lucht zit tussen de 40% en 60%. Om erachter te komen wat de luchtvochtigheid in jouw huis is, kan je gebruik maken van een hygrometer. Met een hygrometer kan je de hoeveelheid vocht in de lucht op verschillende plekken in je huis meten. Dit handige ding vertelt hoe gezond of juist ongezond de lucht is. Marja is ook een groot fan hiervan en kan je precies vertellen hoe je een hygrometer gebruikt.

Tips van Marja 

Marja heeft naar eigen zeggen áltijd een hydrometer op zak. Hoofdpijn wil je natuurlijk voorkomen, net zoals schimmels in huis. Daarom geeft ze je graag verschillende tips om te zorgen voor een gezonde luchtvochtigheid in je huis.

Tip 1. Luchten
Het is een simpel, maar goed ventileren is onwijs belangrijk voor een gezonde lucht in huis. Zet daarom je ramen in de ochtend even tegen elkaar open. Het is maar een kleine moeite, maar dat maakt al zo’n groot verschil.  

Tip 2: Luchtreinigers
Een andere optie is het aanschaffen van een luchtreiniger. Dit apparaat filtert en reguleert de lucht in huis. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid op een goed niveau. Dit is ideaal wanneer je niet kan ventileren door bijvoorbeeld dichte ramen in je huis of luchtwegenklachten.    

Tip 3: Luchtzuiverende planten
Om je lucht in huis te reinigen kun je ook gebruik maken van natuurlijke producten. En wat is er natuurlijker dan planten? Een goede kamerplant geeft namelijk zuurstof, maar er zijn ook planten die de lucht écht reinigen. Een grote Monsera, een simpele lepelplant of een mooie krulvaren helpen al bij het zuiveren van je lucht in huis.  

Je ziet dus dat je op een simpele manier kunt zorgen voor een gezond binnenklimaat. In de onderstaande video geeft Marja nog een goede tip hoe je het vochtiger kunt maken in huis.