Cultuur

Wij Nederlanders zijn kampioen restjes opeten

We worden vaak gierig genoemd, maar soms werkt dat in ons voordeel als Nederlander. Zo gebruiken we de taaie stukjes brood voor wentelteefjes in het weekend of eten we de overgebleven soep van de dag ervoor, de volgende dag als lunch. We zijn dol op restjes en dat is alleen maar goed!

Toch valt er nog winst te behalen en daarom komt Nederland in actie tijdens de Verspillingsvrije Week! Uit een nieuw onderzoek van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum, doet Nederland het goed op gebied van het verspillen van voeding. We vinden het belangrijk om ál ons eten te gebruiken.

Van de ruim 1.500 ondervraagden tijdens het onderzoek vindt 9 van de 10 het belangrijk om restjes op te eten. Driekwart zegt dit altijd, of meestal, te doen. We zijn dus lekker bezig! Ook op de Koffietijdredactie komen er vaak magnetronbakjes met overgebleven avondeten op tafel tijdens de lunch én alles wat we maken in de keuken met London wordt heerlijk opgegeten of weggegeven.  

Maar, toch valt er volgens het onderzoek ook nog winst te behalen. Als iedereen thuis een week lang geen voedsel verspilt, scheelt dat al ruim 23 miljoen goede maaltijden! Dat is ontzettend veel. Daarom wordt er extra aandacht gevraagd tijdens de Verspillingsvrije Week van 12 tot en met 18 september. Kom in actie om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren. Goed voor je portemonnee, het klimaat en voor jou!  

Maak impact en doe mee

‘Een simpele daad, voor een beter klimaat’, is het motto tijdens de Verspillingsvrije Week. Onbewust wordt er toch nog steeds namelijk heel veel eten verspild, terwijl er ook ontzettend veel energie in wordt gestoken. Het verbouwen van voedsel, verwerken, vervoeren, verpakken, noem maar op. Zo min mogelijk verspillen is daarom belangrijk. De week staat dan ook in het thema van restjes: wat kun je ermee doen? Hoe bewaar je ze? In welke maaltijd kun je de restjes toch lekker gebruiken? Als iedereen een kleine bijdrage levert, komen we met z’n allen een heel eind voor ons klimaat.  

Verspillingsvrije Week: 12 t/m 18 september

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling werkt samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen om Nederlanders te motiveren om verspillingsvrij te leven. Hoe ze dit doen? De hele week worden er door het land activiteiten georganiseerd om je te inspireren om je restjes niet te vergeten!

Daarnaast worden er receptenboekjes uitgedeeld op stations in grote streden en verspreiden supermarkten verspillingsvrije tips en tricks! Ook in het onderwijs zijn ze er druk mee: basisschoolleerlingen kunnen meedoen aan een posterwedstrijd en de HBO Zero Food Waste Challenge gaat van start. Benieuwd wat er bij jou in de buurt gebeurt? Kijk dan op de site van de Verspillingsvrije Week.  

Ook bekende Nederlanders, waaronder Eric Corton, Yvette van Boven en onze eigen Saskia van TheGreenList.nl delen hun favoriete restjesrecepten in een gratis receptenboekje. Deze vind je op de website van de Verspillingsvrije Week.  

Yvette van Boven was bij ons te gast en kookte samen met London een recept met restjes. Kijk de video hieronder en smullen maar!