Vrije tijd

Tijd om te oogsten! Marleen tipt je daarom deze plekken in Flevoland

Van appels tot druiven en de laatste bloemen: de maand september staat vol in het teken van oogsten en plukken. En dat kan heel goed in de provincie Flevoland. Daarom tipt onze vrijetijdsdeskundige Marleen je de leukste plekken waar je verse oogst vandaan kunt halen.

Dus plan je weekend maar vol met deze tips van Marleen Brekelmans, bekend van de website Bijzonder Plekje.

Landbouwprovincie

In Flevoland is in het weekend van 16, 17 en 18 september veel te beleven als het gaat om oogsten en plukken. Flevoland is namelijk echt een landbouwprovincie en staat vol met streekproducten. Zo kun je langs verschillende boerderijwinkels of je stopt een keer bij verkoopkraampjes langs de weg.

Appelplukdagen

Wil je liever zelf vers fruit plukken? Dan kan je volgens Marleen het best naar Fruithal Smits. Daar zijn namelijk de Appelplukdagen. Hier kan je zelf appels en peren plukken in de boomgaard. Na het plukken van je versie oogst, weeg je ze af en rekent ze af. Lekkerder en verser dan dat ga je het niet krijgen. 

Het is ook een superleuk uitje om met de familie te doen. Zo kan je ook met de Fruithal Smits pluktrein. En er zijn nog veel andere activiteiten voor zowel jong als oud. Check deze site voor meer informatie.

Boomgaardpad wandelroute

Als je van een leerzame wandeling houdt, dan moet je bij het 'Rondje boomgaard' door de fruittuin van Fruitbedrijf Koning zijn. Struin door de boomgaarden en zie hoe appels en peren worden geteeld. Na de wandeling van 3 kilometer kan je genieten van een troebele, verse appelsap. Een fijne manier om je wandeling mee te eindigen. Kortom: je maakt van dichtbij kennis met het fruitbedrijf.

Boomgaardpad is één van de "Op de Kuierlatten routes". In samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland hebben een aantal agrariërs hun bedrijf opengesteld om op hun kavels te wandelen. Klik hier voor meer informatie.

De laatste vers geplukte bloemen

Ook in de maand september staan er genoeg bloemen in bloei. Maar het is wel de laatste maand dat je ze vers kunt plukken. Pak daarom je kans en pluk die laatste verse bos. Dat kan bij Hanneke's Pluktuin. Daar krijg je een schaartje en mag je zelf je eigen boeket plukken. Je bent heerlijk een paar uurtjes weg van huis in de prachtige polder in Biddinghuizen. Hoe ontspannen en leuk! Jong of oud: iedereen is welkom in Hanneke's Pluktuin. Er zijn ook geen entreekosten aan verbonden. Meer informatie? Ga naar de website

Slapen tussen de gaarden

Voor wijnliefhebbers

Liever overnachten? Dan heeft Marleen ook een aantal parels voor je uitgekozen. Zoals de bijzondere B&B LCBT, oftewel Life Contains Beautiful Things. Midden in het groen, maar tegelijkertijd ook vlakbij het centrum van Almere, hebben Shirley en Barry dé plek gevonden om hun droom te verwezenlijken: een stadswijngaard met bed & breakfast. Een stukje Nederland dat voelt als Toscane, een unieke plek in de polder. Slaap middenin de wijngaard, tussen de toekomstige Souvignier of Cabernet druiven. Deze plek kan je natuurlijk niet verlaten zonder een wijntje van eigen bodem te drinken. Doe dat dan vooral op je eigen terras, vlakbij de houtkachel. Daar word je blij van!

Voor de echte levensgenieters

Ook bij Onze Kas kan je slapen én proeven van al het lekkers om je heen. In deze Bed and Breakfast verblijf je in een luxe oase, landelijk gelegen in de groene velden van Lelystad. Ontbijt, koffie of thee met taart, lunch of een borrel, je bent hier meer dan welkom. Van buiten lijkt het een gewone kas, maar van binnen is het een warme en gezellige plek met zalige fauteuils, gezellige zitjes en eettafels. Vanuit de fijne stoelen en een gezellig ruim terras, kijk je oneindig ver over akkers vol biologische groenten. Bij Onze Kas is het heerlijk stil.