Gezondheid

Multivitaminen: zijn ze nu wel of helemaal niet nodig?

Het is helemaal hot en happening: vitaminen slikken. Celebrities en BN’ers brengen massaal hun eigen vitaminepillen op de markt en zweren erbij. Maar werkt het ook echt? 

En, is het slikken van vitaminen wel echt nodig? Gelukkig weet onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, van Krachtvoer voor Vrouwen, hier alles van. Zij deelt haar kennis met ons! 

Slikken of stikken?  

De vraag die het meest wordt gesteld: heb je eigenlijk wel een multivitamine nodig? Is het niet overbodig en haal je niet gewoon alle nodige vitaminen uit je voeding? Al zijn de meningen daar over verdeeld, Hetty vindt een mulitvitamine zeker een nodige aanvulling op je voeding. 

In een ideale wereld krijgt iedereen keurig elke dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit binnen. Dit is minimaal 250 gram en het liefst nog meer. Maar in praktijk blijkt dit toch lastig te zijn. 95% van de mensen komt dagelijks niet aan deze hoeveelheid. En dan moet je al deze misgelopen vitaminen en mineralen toch op een andere manier binnenkrijgen.  

Daarnaast bevatten groenten en fruit steeds minder mineralen door intensief gebruik van de landbouwgrond. En wanneer jouw lichaam stress ervaart of in aanraking komt met allerlei stoffen heeft je lichaam deze vitaminen en mineralen echt nodig. Dus, ja: het slikken van een multivitamine is de hype zeker waard.  

Welke multivitamine is goed?  

Bij de drogist is de keuze reuze. Maar, waar moet je op letten als je voor het schap staat? Allereerst wil je dat de vitaminen goed opneembaar zijn. Dit betekent dat de vitaminen en mineralen die erin zitten in hun natuurlijke vorm moeten zijn, oftewel organisch verbonden. Wanneer de vitaminen organisch verbonden zijn, herkent je lichaam de stoffen en kan ze daadwerkelijk opnemen en gebruiken. Wel zo handig!  

Maar hoe weet je of die vitaminen en mineralen organisch zijn verbonden? Let dan op termen zoals acorbaat, glycinaat, citraat en chelat. Vind je deze termen niet op de ingrediëntenlijst? En, is het een wat goedkoper product? Dan kun je ervanuit gaan dat het niet zo goed opneembaar is. Goedkoop is namelijk toch écht vaak duurkoop in het geval van multivitaminen.  

Let er ook op of alle B-vitamines in de multvitaminen zitten, omdat deze met elkaar samenwerken. Liever 1 compleet supplement dan allemaal losse potjes.  

In de overgang? Multivitaminen zijn een must! 

Tijdens de overgang vinden er veel hormoonveranderingen plaats. En dat kost een hoop energie. Juist dan kan je lichaam wel een goede multivitaminen gebruiken. In de overgang is het belangrijk om erop te letten dat alle B-vitaminen in je multivitaminen zitten. Waaronder vitamine B6, deze is belangrijk voor voldoende energie en de hormoonbalans. Ook vitamine D moet erin zitten. Dit is namelijk enorm belangrijk voor de botopbouw en je stemming. Kijk daarnaast of je vitaminen kunt vinden die minstens 10 microgram vitamine D bevatten. Bevat je multivitaminen dit niet? Slik dan de vitamine D er wel los bij! 

Het antwoord is ja! 

Nu weet je waarom multivitaminen belangrijk zijn en waar je op moet letten in de winkel! En als je in de overgang bent, dan is het nog eens even extra belangrijk. Dus, mocht je twijfelen of je multivitaminen moet gaan slikken? Dan is het antwoord volgens Hetty: ja! 

Wil je Hetty’s tips nog eens rustig bekijken? Kijk dan de video hieronder.