Cultuur

Voor ieder kind een geschikte pop

Ieder kind is anders. Maar, is het je weleens opgevallen dat bijna alle poppen voor kinderen er hetzelfde uitzien? Ellen Brudet bracht daar verandering in met Colourful Goodies. Een poppenwinkel met poppen waarin elk kind zich kan herkennen.

''De beauty behind everything''

Poppen met een afro, huidaandoeningen of met bijvoorbeeld het syndroom van down. Het zijn niet de standaard poppen die je in de speelgoedwinkel ziet, maar bij Colourful Goodies vind je ze wel allemaal. En dat is niet zonder reden: ''Wij willen onze producten normaliseren. Het moet normaal zijn dat ieder kind een pop heeft waarin hij of zij zichzelf herkent. Wij willen de schoonheid laten zien. De beauty behind everything,'' vertelt Ellen Brudet oprichter van Colourful Goodies.

De geboorte van Colourful Goodies

In 2016 opende Ellen Brudet de deuren van haar Colourful Goodies in Amsterdam-Noord. Maar het idee achter haar winkel borrelde al langer. Zo vertelt ze over haar eigen ervaring: ''Ik kon mijzelf nooit herkennen in speelgoed en hoorde dit ook altijd van mijn moeder.'' Ellen heeft een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder en noemt zichzelf ook wel een ‘dubbelbloedje’.  

Ook toen Ellen zelf moeder werd, zag ze dat er nauwelijks iets veranderd was. Voor Ellen was dit de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Colourful Goodies werd geboren. Inmiddels is Colourful Goodies een welbekend begrip in Amsterdam-Noord en met de ondersteuning van het VriendenLoterij Fonds blijven ze groeien.

''Mijn hart gaat helemaal open''

De reacties van de kinderen en volwassenen is de reden dat Ellen iedere ochtend weer even vrolijk opstaat om haar dag te beginnen. Zo is onder andere de vrolijke Romy al jarenlang een vast gezicht in de winkel. Romy heeft het syndroom van down en speciaal voor haar heeft Ellen een pop laten maken.

''Dit is mini-Romy'' vertelt Romy vrolijk en laat haar pop zien. Romy haalt veel steun uit haar pop en neemt haar overal mee naartoe. Zo ook naar het ziekenhuis wanneer Romy langs moet om een prikje te halen. De verplegers zetten eerst een prikje bij de pop en daarna bij Romy zelf. Dit geeft Romy veel rust en steun.