Cultuur

Waan je terug in de tijd in museumhuizen  

De herfst is begonnen en het weekend staat voor de deur. Een perfect moment om de komende dagen museumhuizen in te duiken, waar het warm en droog is.  

De Koffietijdredactie heeft drie musea op een rij gezet waar je gratis naartoe kunt met je VriendenLoterij VIP-kaartLet wel op: je moet bij deze museumhuizen een tijdslot reserveren via de website. 

Museumhuis Barnaart 

Minutenlang met een open mond kijken naar een stadspand? Omringd worden door paars en goud? In de voetsporen lopen van Lodewijk Napoleon of Willem II? Dat kan in dit, afwijkend van het typisch Nederlandse, stadspaleis in Haarlem. Het is gebouwd door Abraham van der Hart toen hij in 1805 de opdracht kreeg van de 21-jarige Willem Philip Barnaart. Een bijzondere opdracht gezien Willem de rijkste Haarlemmer was in die tijd. Dat hij veel geld had, is ook te zien in de meubels. Zo is het houtwerk volledig verguld. In 2019 is alles zorgvuldig gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd, waardoor het paleis weer in perfecte staat is. 

  • Enthousiast geworden? Klik hier

Museumhuis Polman 

Verlang je weer naar de jaren 50? Of wil je juist een keer ervaren hoe het was in de jaren 50? Bezoek dan museumhuis Polman. Het huis is een van de eerst gebouwde doorzonwoningen, een type woning dat veel gebouwd werd in Nederland in de twintigste eeuw. Luister hier naar het favoriete radioprogramma van Annie Polman in haar stoel of luister naar een van de vele verhalen van de vrijwilligers. Ook is hier veel aandacht voor groen, licht, lucht en ruimte. 

  • Nieuwsgierig geworden? Klik hier

Museumhuis Rams Woerthe 

In Steenwijk staat de oude villa van de schatrijke familie Tromp Meesters. Binnen voelt het echt als een kasteel met het grote trappen, de enorme schouwen en de geglazuurde tegels. Kom genieten van het prachtige glas-in-lood of bezoek de keuken waarvan elke kok droomt. Geniet van het vele zonlicht in de tuinkamer waarnaar je het bezoek vervolgt in de gigantische tuin. Wist dat deze villa ook wel het Downton Abbey van Overijssel wordt genoemd? 

  • Benieuwd? Klik hier 

Nog meer uitjes? 

Met een VriendenLoterij VIP-kaart krijg je bij veel leuke uitjes korting op je entreekaart, óf mag je zelfs gratis naar binnen. Er zijn maar liefst 125 musea en parken aangesloten bij de VriendenLoterij. Waaronder nog veel meer museumhuizen, die je ook gratis kunt bezoeken.