Gezondheid

Alles wat je wilt weten over het hormoon oestrogeen

Eén van de meest bekende vrouwelijke hormonen is oestrogeen. Het wordt aangemaakt in je eierstokken en vetcellen. Maar wat doet het hormoon eigenlijk in je lichaam?

Iedereen kent het woord ‘oestrogeen’ wel, maar hoe werkt het nu eigenlijk? Onze gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur vertelt je alles wat je moet weten.

Menstruatie en zwangerschap

Oestrogeen is van belang voor je vagina. Het onderhoudt de slijmvliezen en zorgt dat ze goed vochtig en sterk blijven. Daarbij zorgt oestrogeen ervoor dat elke maand je baarmoederslijmvlies goed dik wordt. Een bevrucht eitje kan zich hier dan makkelijk in nestelen. Gebeurt dat niet, dan word je ongesteld. Vooral in de eerste twee weken van je menstruatiecyclus is je oestrogeengehalte het hoogst en in de piek vindt de ovulatie plaats. Daarna begint je lichaam weer opnieuw met oestrogeen aanmaken voor de volgende maand.   

Als je wel zwanger wordt, zorgt oestrogeen ervoor dat je baarmoeder goed kan groeien tijdens de zwangerschap. Ook helpt het bij de vorming van bloedvaten in en om de placenta en de groei van de melkklieren. Oestrogeen is dus erg belangrijk voor zowel je menstruatiecyclus als je zwangerschap.  

Stemmingswisselingen

Oestrogeen heeft ook invloed op je stemming. Het heeft verschillende effecten op je hersens. Zo maakt het hormoon serotonine en endorfinen aan. Deze stofjes zorgen ervoor dat je je gelukkig en ontspannen voelt. Maar oestrogeen kan ook zorgen voor stemmingswisselingen, met name rond de menstruatie, de overgang en na de zwangerschap. Dan kun je je sneller gestrest en emotioneel voelen.  

Beautyhormoon

Het hormoon wordt ook wel een 'beautyhormoon' genoemd. Oestrogeen zorgt er namelijk voor dat je huid mooi glad en sterk is. Tijdens de zwangerschap heb je meer oestrogeen in je lichaam. Vaak krijgen zwangere vrouwen te horen dat ze stralen en dat hun huid er goed uitziet, en dat komt dus door oestrogeen!  

Hormoon in de overgang

In de overgang gaat je oestrogeengehalte omlaag. Dat is vaak ook goed te merken, soms ook maanden of zelfs jaren vóór de overgang. In die tijd kan het gehalte namelijk erg onvoorspelbaar zijn. Als je in de overgang bent, word je ook gewaarschuwd door je huisarts voor hart- en vaatziekten en botontkalking. Oestrogeen zorgt namelijk voor versterking van de botten en is goed voor de binnenwand van je bloedvaten. Sommige vrouwen slikken extra hormonen om dit soort klachten te verminderen, maar dit effect is bij iedere vrouw anders.  

Bekijk hieronder de uitleg van Hetty over oestrogeen