Vrije tijd

Bezoek dit weekend de grootste Hollandse kunstenaars!

Voor de ene helft van Nederland begint de herfstvakantie net, terwijl de andere helft al even vakantie aan het vieren is. Een mooie gelegenheid om dit weekend nog lekker op pad te gaan dus. Daarom zetten we voor jou drie musea op een rijtje, waar je de mooiste kunstwerken van Hollandse bodem kunt bekijken.

Stedelijk Museum Alkmaar

Altijd al meer willen zien van Rudi van de Wint? Hij is misschien wel één van de bekendste kunstenaars van Nederland. Maar, de kans dat je niet weet wie hij is, is ook best groot. Toch zie je zijn werk bijna dagelijks. Heel veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat hij de enorme schilderijen in de Tweede Kamer heeft gemaakt. Ook heeft hij beelden gemaakt zoals de ‘Tong van Lucifer’. Rudi van de Wint leeft helaas niet meer, maar zijn werken zijn nog tot en met 30 oktober te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. Het museum is één van de oudste musea van Nederland en laat de werken van kunstenaars zoals Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen en Else Berg zien.

Rijksmuseum Amsterdam

Van de Nachtwacht tot Het zelfportret van Van Gogh. Van het werk van Jan Steen tot Johannes Vermeer. Alles is te zien in het Rijksmuseum Amsterdam. Vergeet vooral de Eregalerij niet te bezoeken, waar je alle bekende Nederlandse schilders van de 17de eeuw kunt bewonderen.

Het Rijksmuseum heeft nu een nieuwe tentoonstelling die sinds 30 september te zien is. De tentoonstelling staat in het teken van neushoorn Clara. Deze grote neushoorn was heel bekend in de 18de eeuw en was voor mensen in Europa de eerste ontmoeting een Indiase neushoorn. Nu kun jij haar zelf bewonderen!

Het Noordbrabants Museum

In het prachtige ’s-Hertogenbosch staat het Noordbrabants Museum. Altijd al meer willen leren over het zuiden van Nederland? Dan ben je bij dit museum aan het goede adres! Met een collectie van meer dan 30.000 beelden leer je alles van vroeger én nu. Ook kun je hier de werken van Van Gogh bekijken, die het verhaal over zijn leven vertellen.

Het Noordbrabants Museum heeft nog tot en met 30 oktober een prachtig schilderij in de collectie, namelijk Rembrandts 'Vaandeldrager' uit 1636. Daarnaast kun je alles leren over de Nederlandse kunstenaars uit de 17de eeuw. Je ziet hoe ze elkaar konden inspireren vanuit het noorden en zuiden van Nederland.

Nog meer uitjes?

Met een VriendenLoterij VIP-kaart krijg je bij veel leuke uitjes korting op je entreekaart, of mag je zelfs gratis naar binnen. Er zijn maar liefst 125 musea en parken aangesloten bij de VriendenLoterij, waaronder nog veel meer museumhuizen. Let wel op: voor sommige musea moet je een tijdslot reserveren!

Foto aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds