Geld

Prepaid creditcards, wat zijn dat en heb je ze nodig?

Prepaid creditcards zijn relatief nieuw en onbekend in ons land. Zeker als je vaak op reis gaat of als digital nomad aan de slag gaat. Je komt dan vaak in situaties terecht waarbij je een creditcard nodig hebt. Denk alleen al aan hotelboekingen of betalingen, autohuur, restaurant bezoeken en ga zo maar door.

Bij de aanvraag van een gewone creditcard wordt er gekeken naar je inkomen, je woonadres en tal van andere zaken. Maar sta je er financieel niet zo goed voor óf kun je niet alles laten zien aan je bank, dan kun je het aanvragen van een creditcard wel vergeten. Een prepaid creditcard kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er in dit artikel meer over.

Wat is een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard is niet hetzelfde als een klassieke creditcard. Er is namelijk geen bestedingslimiet (krediet). Je hebt dus niet de mogelijkheid om rood te staan. Je moet het saldo op de kaart zelf opladen, met je eigen geld. Je kunt dit soort kaarten dan ook aanvragen zonder BKR registratie.

Wanneer je geld hebt gestort, kun je de kaart gebruiken als een normale creditcard. Je kan eenvoudig geld pinnen, online aankopen doen, hotels boeken en wereldwijd betalen in meer dan 30 miljoen locaties. Een prepaid creditcard is een oplaadbare betaalkaart en wordt ook wel ‘debitcard’ genoemd. 

Hoe ziet een prepaid kredietkaart eruit?

Een prepaid creditcard ziet er hetzelfde uit als een gewone creditcard en is dus gekoppeld aan de diensten van een grote creditcard provider als Mastercard of Visa. Er zijn verschillende merken prepaid creditcards en je kunt deze gebruiken op dezelfde manier als een gewone creditcard. Het enige verschil hierbij is dat je eerst geld op de kaart moet zetten. Eigenlijk is een prepaid creditcard dus een kruising tussen een bankpas en een creditcard. 

Kun je bij iedere bank een prepaid credit aanvragen?

Mastercard en Visa hebben verschillende partners, die gebruik maken van hun betalingsnetwerk, om prepaid kaarten aan te bieden. Hieronder zijn banken, financiële instellingen, luchtvaartmaatschappijen, grote detailhandelaars en nog veel meer. Uitgevers mogen zelf beslissen welke functies zij op hun prepaidkaarten willen aanbieden. Sommige bieden bijvoorbeeld geen contactloze betalingen aan, terwijl je bij andere geen geld kunt opnemen.

Wil je een prepaid creditcard aanschaffen, kijk dan goed naar de mogelijkheden en kosten. Waarvoor wil je de kaart gebruiken en hoe vaak? Wat zijn de consequenties als je hem slechts een paar keer per jaar gebruikt? Hoeveel kost het om de kaart te gebruiken of er geld op te storten?

Financer.com maakte een uitstekend overzicht van de beste (gratis) prepaid cards van het moment. Klik hier voor de lijst. We wensen je alvast veel plezier met je nieuwe prepaid creditcard. Wij zijn er van overtuigd dat het in no time, ook in Nederland, een must is om deze kaart op zak te hebben.