Vrije tijd

Drie tips om zelf het land te leren beschermen

In de lucht of op het water, dag en nacht wordt Nederland beschermd. Dit is de taak van Defensie en Marine. Maar hoe houden zij Nederland veilig en hoe is de Nederlandse verdediging door de jaren heen veranderd?

De redactie van Koffietijd heeft drie musea voor je op een rijtje gezet, waar je meer kunt leren over de wereld van Defensie. Met de VriendenLoterij VIP-kaart kun je er met korting of zelfs gratis heen.

Nationaal Militair Museum

Heb je altijd al meer willen weten over de geschiedenis van Defensie? Dan ben je bij het Nationaal Militair Museum aan het juiste adres. Het museum heeft een spectaculair dak van110 x 250 meter. Hiervandaan kun je maar liefst 20 verschillende hangaars bekijken! Daarnaast loop je in het museum langs allerlei indrukwekkende tanks en vliegtuigen, die je van heel dichtbij kan inspecteren!

En ben je 18+? Neem dan je legitimatie mee en neem een uniek kijkje in de wapencollectie! Het museum bezit drie unieke wapencollecties met een rijke historie: van wapens uit de Tweede Wereldoorlog tot aan oude sabels en zwaarden. Je kunt ze allemaal bekijken en conservatoren staan voor al je vragen klaar.

Mariniersmuseum

Wil jij weten wat het Korps Mariniers precies doet? Dan is het Mariniersmuseum een bezoekje waard. In het museum leer je alles over de verdedigingen van de zeesoldaten van vroeger tot nu. Het Korps Mariniers heeft namelijk een rijke geschiedenis te vertellen en het Korps is al eeuwenlang een begrip.

Zo bestaat Het Korps Marinies bestaat al sinds de oprichting door Johan de Witt en Michiel de Ruyter in 1665. In al die jaren is er een hoop veranderd in het leven van de mariniers. Wil jij zelf ervaren hoe het is om een marinier te zijn, zowel die van vroeger als die van nu? Breng dan een bezoekje aan het Mariniersmuseum.

Marinemuseum

Meer benieuwd naar het heden en verleden van de Nederlandse Marine? Dan worden al je vragen beantwoord tijdens een bezoek aan het Marinemuseum. In dit museum duik je namelijk in de rijke geschiedenis van de Marine. Zo stap je aan boord van het ramschip Schorpioen of stap je in de mijnenveger die gebruikt is om te ontsnappen aan de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het museum is er genoeg om te ontdekken. Luister naar de verhalen van oud-marinepersoneel of leer alles over raderen, sonars en navigatie aan boord. Ook mag je in een echt onderzeeboot kijken en zelf ervaren hoe het leven aan boord is! Ga zelf aan de slag door ladingen te hijsen en te leren lassen. Je wordt klaargestoomd voor het grote werk.

Nog meer uitjes?

Met de VriendenLoterij VIP-kaart krijg je bij veel leuke uitjes korting op je entree, of mag je zelfs gratis naar binnen. Er zijn maar liefst 125 musea en parken aangesloten bij de VriendenLoterij.