Cultuur

Gevluchte Lobna Abdo werd de gelukkige winnaar van UAF-Award

Dinsdag 8 november werd voor de negende keer de UAF-Award uitgereikt. Deze prijs wordt gegeven aan iemand die gevlucht is naar Nederland en nu uitzonderlijke prestaties neerzet. Ook moet de winnaar een bijdrage leveren aan onze samenleving.

In Koffietijd zijn winnares Lobna Abdo en directeur Fatimazhra Belhirch te gast. Ze praatten ons bij over de uitreiking, UAF en haar jubileum.

Winnares Lobna Abd

Lobna Abdo is 46 jaar en moeder van drie kinderen. Momenteel volgt ze een master NT2 (Nederlands als tweede taal) en meertaligheid. Ze is op de Universiteit van Amsterdam de eerste nieuwkomer die deze master doet. Verder werkt ze sinds kort als beleidsadviseur bij de gemeente Amsterdam op het gebied van inburgering en taal. Lobna woont nu ongeveer vijf jaar Nederland en is helemaal verliefd geworden op de Nederlandse taal. Ze vindt het spreken van de taal echt cruciaal, want zoals Lobna zegt: "Hoe kan je je gedachten uiten, als je de taal niet spreekt".

Uitzonderlijke prestaties

De UAF-Award werd dit jaar wederom uitgereikt door het UAF, oftewel het Universitair Asiel Fonds. Ieder jaar reiken zij de prijs uit aan een gevluchte student of professional die uitzonderlijke prestaties heeft geleverd in zijn of haar vakgebied. De prijs staat symbool voor de competenties en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die een nieuwe toekomst in Nederland opbouwen. Dit jaar werd de prijs uitgereikt door de winnaar van 2021, scheikundedocente Norhan Alsheik Hidar.

Je wordt niet zomaar genomineerd voor deze prijs. Daarvoor moet je aan een aantal criteria voldoen, bijvoorbeeld dat je je opleiding of werk combineert met een uitzonderlijk lastige privésituatie en dat je onlangs glansrijk gepromoveerd bent of een goede baan hebt gevonden.

Belangen van gevluchte studenten en professionals

Het UAF staat voor Universitair Asiel Fonds en is een stichting voor vluchtelingstudenten. Daarbij is het UAF de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland en zij zetten ze zich al 75 jaar in voor de belangen van gevluchte studenten en professionals. Per jaar kan het UAF ongeveer 4000 studenten en professionals helpen met een financiële steun maar ook bij het begeleiden in hun studie of carrière.

Het UAF kan mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij zich blijven inzetten bij vluchtelingstudenten en professionals.