Gezondheid

Last van droge, brandende ogen? Dit kan helpen!

Wist je dat we gemiddeld 5,5 uur per dag op onze telefoon of tablet kijken? Daar kunnen je ogen van uitdrogen. Droge ogen kunnen ervoor zorgen dat je een branderig gevoel in je ogen krijgt. Heel vervelend! Onze gezondheidsdeskundige Hetty vertelt ons wat we ertegen kunnen doen.

Hoe ontstaan droge ogen?

Als je heel lang aan één stuk door naar een scherm kijkt, knipper je automatisch minder vaak dan normaal. Hierdoor komt er minder traanvocht op je oog. Maar, je oog heeft eigenlijk altijd traanvocht nodig om ‘gesmeerd’ te worden. Als dat niet genoeg gebeurt, kunnen je ogen gevoelig worden en gaan branden.

Naast veel schermtijd, kunnen ook de airco of verwarming je ogen uitdrogen. Die zorgen er namelijk voor dat de lucht binnen veel droger wordt. Misschien heb je dat zelf al eens gemerkt, als je op een koude dag de verwarming thuis opstookt. Ook ouder worden en het gebruiken van bepaalde medicijnen kunnen je ogen uitdrogen.

Vaker knipperen

De oplossing klinkt simpel: gewoon vaker knipperen, toch? Maar helaas werkt dat niet zo. Knipperen is namelijk iets wat we doen zonder erbij na te denken, net als ademhalen. Je kunt je wel proberen te focussen om vaker te knipperen, maar dat kun je niet voor een hele lange tijd volhouden. En, als je je teveel focust op het knipperen, kun je je weer niet goed op je beeldscherm concentreren. Probeer maar eens een stukje van deze tekst te lezen terwijl je probeert om drie keer zo vaak te knipperen als normaal. Merk je dat het moeizamer gaat?

Wat dan wel?

Wat kunnen we dan wel doen als we last hebben van droge ogen? Ten eerste kun je zelf de lucht in je omgeving wat vochtiger maken. Dit kun je doen door middel van een luchtbevochtiger. Ook kun je er zelf eentje maken, door bakjes met water aan je verwarming te hangen. Door de warmte verdampt het water en komt het in de lucht.

Ook kun je gebruikmaken van speciale oogdruppels. Bijvoorbeeld de Oogdruppels Extra Intensief* van A.Vogel. Met een paar druppeltjes is je oog alweer bevochtigd. Dit is ook handig als je bijvoorbeeld veel onderweg bent. De oogdruppels van A.Vogel kun je ook prima gebruiken als je contactlenzen draagt.

Tot slot is het belangrijk om af en toe een schermpauze te nemen. Als je twee keer per dag even een kwartiertje van je scherm wegkijkt, helpt dat al een hele hoop. Of je kunt een aantal keer een ‘micropauze’ nemen van 30 seconden, door je ogen even te sluiten. Zo kunnen ze weer een beetje herstellen en bijkomen van het kijken naar een beeldscherm.

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. KOAG-KAG: 11-1022-4295