Gezin

Eddy Zoëy test de GASvrijheid van de Nederlanders

De gasprijzen gaan letterlijk door het dak en met de winter voor de deur kan je maar beter goed voorbereid zijn. Voor Natuur & Milieu heeft Eddy Zoëy de serie ‘Hoe gasvrij is Nederland’ gemaakt waarin hij overal en nergens aanbelt en test de gasvrijheid van de Nederlanders. 

Bij Koffietijd bespreken we de serie, geeft Eddy de beste tips om te isoleren, en daarmee geld te besparen, en kan je met een simpele test kijken wat voor glas je hebt. 

Waar begin je?

Een goed geïsoleerd huis scheelt veel geld, maar moet je beginnen? In de serie laat Eddy zien wat de beste manier is om dit aan te pakken. Van kleinschalige DIY-tips tot grondige manieren om te isoleren. Want de eerste stap naar een gasvrij huis is een goede isolatie. Er zijn vier manieren om je huis te isoleren. Namelijk via het dak, de vloer, de muren en het glas. “Je moet het zien als een jas voor je huis. Je pakt alle kanten aan", aldus Eddy Zoëy.

Dak-, vloer-, muur- en glasisolatie 

Het beste is om je dak aan te pakken. Warmte stijgt naar boven en daarom verlies ook de meeste warmte via het dak. Je dak isoleren is echter heel duur, dus kan je ook kijken naar andere manieren zoals de muren. In oude huizen heb je vaak een spouwmuur die je kunt isoleren. Dit is een slimme keuze, want dit verdien je het snelst terug. Je kunt er ook voor kiezen om je vloer te isoleren en als laatste is glas zeer belangrijk voor een goede isolatie. Ramen van HR++-glas houden je huis namelijk goed warm in de winter én blijven lekker koel in de zomer.  

Weet je nou niet precies welk glas je hebt? Om erachter te komen wat voor glas je thuis hebt (enkel-, dubbel- of HR++-glas) kan je een vlammetje van een aansteker gebruiken. Wanneer je vier vlammetjes ziet heb je dubbelglas en wanneer een van die vlammetjes een andere kleur heeft heb je HR++ glas. 

Natuur & Milieu 

Met isoleren bespaar je niet alleen geld, maar het is ook nog eens een milieubewuste keuze. Natuur & Milieu, die wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, gelooft namelijk in een duurzame toekomst voor iedereen. Waarin we leven, wonen en werken zonder een negatief effect op het klimaat en de natuur. Denk je, dat jouw huis, ook wel wat isolatie kan gebruiken? Ben je benieuwd, klik hier