Gezondheid

Katie Koss naar Moldavië voor War Child

Een veilige plek om te slapen is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor kinderen uit oorlogsgebieden bijvoorbeeld. Ze kennen angstige nachten met nare dromen. Kunnen ze überhaupt nog dromen van een mooie toekomst?

In Koffietijd vertelt zangeres Katie Koss, die voor de nieuwe campagne van War Child naar Moldavië is gereisd, over haar ontmoetingen met kinderen die zijn gevlucht vanuit Oekraïne. 

Elk kind verdient een veilige plek 

Veel kinderen in oorlog hebben moeite met slapen, worden door angst wakker gehouden en overdag gaat de nachtmerrie door. Oorlog maakt kinderen onzeker. Onzeker over de toekomst. De kinderen zijn heel kwetsbaar en worden constant blootgesteld aan een trauma. Warchild biedt kinderen een veilige plek, zowel fysiek als mentaal. Dit doen ze door middel van sport, spel en muziek. En vooral het laatste is wat Katie samen met haar gitarist in Moldavië heeft gedaan. “Als het om muziek gaat is het makkelijk om een connectie te maken", vertelt Katie.

Katie Koss

De Nederlands-Oekraïense Katja Poltavets, beter bekend als Katie Koss, betoverde Nederland met haar stem tijdens de actiedag van GIRO 555. Samen met Meau zong ze een cover van 'Avond' van Boudewijn de Groot. Tijdens de landelijke actiedag werd er aandacht gevraagd voor de slachtoffers uit Oekraïne. Een speciaal en emotionele dag voor Katja, want zij heeft zelf ook familie uit Oekraïne. Haar tante en nichtjes van 3 en 8 jaar zijn uit het oorlogsgebied gevlucht.

War Child

War Child zet zich wereldwijd in voor honderdduizenden kinderen die opgroeien in oorlog en geweld. Dagelijks richten zij zich op de veerkracht van kinderen. Met de bewezen combinatie van psychosociale steun, bescherming en onderwijs werkt War Child samen met kinderen aan een vreedzame toekomst. Dit kunnen zij onder andere dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij.