Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Schep hierin de ui, wortel, bleekselderij en knoflook met een snuf zout 5 min. om. Voeg het gehakt toe en bak het in 6-8 min. rul en bruin terwijl je het opbreekt met een pollepel.
Voeg de tomatenpuree, specerijen en tijm toe en laat licht karamelliseren in 3-4 min. Voeg de tomatenblokjes, worcestersaus en 100 ml water toe, breng aan de kook en laat zonder deksel ± 15 min. inkoken. Voeg de doperwten en zout en peper naar smaak toe. Breng eventueel op smaak met extra worcestersaus.
Kook de zoete aardappel in een laagje water met zout afgedekt in 15 min. gaar. Giet ze goed af, stamp ze fijn of haal ze door een pureeknijper. Roer de warme boter, de helft van de cheddar en wat zout en peper erdoor.
Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel de puree erover. Strooi met de rest van de kaas. Zet de Shepherd’s pie op een bakplaat en laat hem in 25-30 min. door en door heet worden en goudbruin kleuren. Lekker met gestoomde sperziebonen.