Aardappel-bloemkoolgratin met hazelnoot

Aardappel-bloemkoolgratin met hazelnoot, een lekker bijgerecht voor op tafel tijdens de feestdagen. In dit recept gebruiken we geroosterde hazelnoten, wat zorgt voor veel meer smaak.

Ingrediënten

  • 50 gram ongebrande hazelnoten
  • 300 gram vastkokende aardappelen
  • 150 gram gruyère
  • 300 gram bloemkool
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram tarwebloem
  • 300 ml volle melk
  • 1 mespunt gemalen nootmuskaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Rooster de hazelnoten in een ovenschaal in ca. 8 min. goudbruin in de oven. Laat afkoelen.

Breng ondertussen een pan water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van een x een cm (brunoise). Rasp de kaas. Snijd de bloemkool in zo klein mogelijke roosjes. Kook de aardappelblokjes samen met de bloemkoolroosjes vijf min. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.

Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer met een garde de bloem ca. drie min. op laag vuur (roux). Voeg al roerend de melk toe en roer tot een gebonden saus. Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de aardappel en bloemkool over de eenpersoonsovenschaaltjes en schenk de kaassaus erover.

Gratineer de schaaltjes ca. 15 min. in het midden van de oven. Hak ondertussen de hazelnoten grof en strooi ze na tien min. oventijd over de gratin.

Bewaartip: je kunt de gratin 2 dagen van tevoren maken. Gratineer het gerecht op de dag zelf in de oven en bestrooi met de hazelnoten. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast. Bak de gratin 5 min. langer als ze vanuit de koelkast de oven in gaan.

Meer lekkere recepten