Gezondheid

Meer controle voor uitgezaaide alvleesklierkankerpatiënten door de Keuzehulp

Op 17 november is De Deltaplan Alvleesklierkanker Keuzehulp gelanceerd. Een platform waar ze proberen patiënten weer de controle terug te geven over het proces na de diagnose uitzaaide alvleesklierkanker.

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker, omdat het vaak pas ontdekt wordt als het al uitgezaaid is. Per jaar overlijden er ongeveer 2.800 patiënten terwijl er ook ongeveer zoveel patiënten per jaar bijkomen. Per dag overlijden er dus gemiddeld 8 Nederlanders aan alvleesklierkanker. De prognose is ook slecht, na 5 jaar is slechts 5% nog maar in leven.

Deltaplan Alvleesklierkanker

Het Deltaplan Alvleesklierkanker is een samenwerking van alle 15 expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland. Van oncologen, chirurgen, maag-darm-lever-artsen, radiotherapeuten, pathologen, diëtisten, (interventie-)radiologen, verpleegkundig specialisten en onderzoekers tot de patiëntenplatform en de Maag Lever Darm Stichting samen. Met dit platform proberen ze samen de best mogelijke behandelingen te vinden voor patiënten. En de kwaliteit van leven zo lang mogelijk goed te houden ondanks de diagnose van de uitgezaaide alvleesklierkanker.

De Keuzehulp

Met de Keuzehulp hopen ze bij het Deltaplan Alvleesklierkanker patiënten weer controle te geven over het proces na de diagnose uitgezaaide alvleesklierkanker. De Keuzehulp begint met vrij algemene informatie en door alle persoonlijke voorkeuren die je doorgeeft, krijg je een persoonlijk rapport over de mogelijkheden in het proces na de diagnose. Dat rapport kan je dan met je huisarts/arts weer doorspreken.

Medisch oncoloog Liselot Valkenburg-Van Iersel gaf tijdens de uitzending van Koffietijd ook aan: ‘mensen onthouden bij het horen van de diagnose ongeveer een kwart van alle informatie die wij vertellen. Met de keuzehulp kan iedereen het thuis rustig teruglezen wat wij vertellen tijdens zo’n uitslag. Ook hebben patiënten de keuze of ze wel of niet behandeld willen worden en door de Keuzehulp kunnen ze rustig de voor- en nadelen nalezen’.

Mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij kan Het Deltaplan Alvleesklierkanker en de Maag Lever Darm Stichting nog veel meer mensen helpen

Bron: Deltaplan Alvleesklierkanker