Gezondheid

Wereld Aids Dag op 1 december

Op 1 december is het Wereld Aids Dag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij de strijd tegen hiv en aids. Ook in Nederland zijn er talloze initiatieven, evenementen en acties. In Koffietijd vertelde Mark Vermeulen van Aidsfonds, hoe de organisatie dit jaar op opmerkelijke wijze aandacht vraagt voor de ziekte.

Dit jaar heeft Aidsfonds een nep-zorgverzekeraar in het leven geroepen: Selectivia. Deze nep-zorgverzekeraar selecteert op basis van gender, achtergrond en oriëntatie om een lagere premie te kunnen krijgen. Hiermee vragen zij extra aandacht voor mensen met hiv die uitgesloten worden van zorg.

Ophef

Selectivia was met een advertentie te zien op verschillende sociale media. De mediacampagne zorgde voor veel ophef. Het werd zelfs het gesprek van de dag. Zo werd de advertentie online bestempeld als misinformatie. Daarnaast heerste er een gevoel van boosheid, omdat mensen  zich buitengesloten voelden. En juist dat gevoel omvat de boodschap van de actie, benadrukte Mark Vermeulen.

In Nederland heeft iedereen toegang tot basiszorg en kun je niet uitgesloten worden van zorg. Zo is het voor ons de normaalste zaak om bij een kwaaltje de huisarts te bellen of om je medicijnen bij de apotheek op te halen. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. In veel delen van de wereld worden mensen met hiv uitgesloten van zorg om wie zij zijn of van wie zij houden. Hierdoor hebben miljoenen mensen met hiv geen toegang tot de juiste medicatie, waardoor aids op de loer ligt en veel mensen uiteindelijk onnodig sterven.

Toenemende cijfers 

De extra aandacht is hoog nodig, want voor het eerst sinds de aids epidemie in de jaren tachtig neemt het aantal wereldwijde hiv-infecties weer toe. Deze ontwikkeling baart zorgen, want de afgelopen decennia is er juist hard gevochten om aids te bestrijden.  
 
Aidsfonds merkt drie hoofdoorzaken op. Zo is de nasleep van covid te merken. Door meerdere lockdowns zijn klinieken gesloten geweest en konden mensen destijds niet bij artsen terecht. Nu de klinieken weer open zijn, worden de opgelopen hiv-infecties nu pas geregistreerd. Daarnaast is te zien dat de oorlog van Oekraïne effect heeft op de infecties doordat alles op dit moment extreem duur is. Ook is een toenemend conservatisme in de wereld een belangrijke oorzaak. In conservatieve landen worden steeds meer wetten aangenomen die tegen de LHBTI+ gemeenschap of tegen vrouwen zijn. Zo wordt hen toegang tot de zorg ontnomen.

Mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kan Aidsfonds zich blijven inzetten voor de bestrijding van hiv en aids.