Podcast

PODCAST: De Voice of Holland heeft afgelopen jaar veel losgemaakt

Vandaag gingen we samen met de vier hoofdredacteuren van de grootste vrouwenbladen terugblikken op het afgelopen jaar. Met Claudia Straatmans (Nouveau), Hilmar Mulder (Libelle), Helene van Santen (Margriet) en Marije Veerman (Flair) bespraken we een belangrijk initiatief: ‘Speak up’.

Volgens de vier hoofdredacteuren stond dit jaar echt in het teken van de vrouw, vooral na ‘de bom’ met de onthullingen van alle misstanden rondom grensoverschrijdend gedrag bij ‘The Voice of Holland’. “Op de redactie dachten we: wat kunnen we hier zelf mee? Het gebeurt bijna op elke werkvloer, iedere vrouw heeft wel een verhaal.”

De redacties van de vier bladen bundelden daarom hun krachten en deelden hun verhalen met elkaar. Dit was bijzonder, maar ook schokkend hoeveel verhalen ze binnen een paar minuten op tafel hadden. Helene: “Eigenlijk iedereen op de redactie had wel een negatieve ervaring op dat vlak. Ik werd er ook echt weer boos van: dit mogen we toch niet pikken?!”

Gelukkig waren er dit jaar steeds meer vrouwen die zich uitspraken over vervelende ervaringen op de werkvloer. “De situatie rondom ‘The Voice’ heeft natuurlijk iets in beweging gebracht, maar het is niet alleen in de media. Er zijn nog steeds heel veel vrouwen die het niet durven te zeggen.” Toch heeft de actie ‘Speak Up’ gezorgd voor belangrijke lessen, die we allemaal mee kunnen nemen naar 2023. “Als je het niet uitspreekt, accepteer je het eigenlijk. Dus blijf er vooral over praten en spreek het uit!”

Beluister hieronder het hele gesprek