Cultuur

Met z’n allen eropuit tijdens de kerstvakantie

Dit weekend is de kerstvakantie alweer op de helft. En het is natuurlijk ook oud en nieuw dit weekend! Maar mocht je overdag geen vuurwerk willen afsteken maar liever eropuit gaan, dan heeft de redactie van Koffietijd drie leuke activiteiten voor het hele gezin op een rijtje gezet.

En met de VriendenLoterij VIP-kaart kun je overal naar toe met korting of gratis! Dus trek je schoenen maar aan en ga op pad.  

Fries Museum

In het hoge noorden staat het Fries Museum in Leeuwarden. Het museum heeft verschillende verrassende tentoonstellingen. Van verhalen over de middeleeuwen tot de prachtige werken van M.C. Escher. Met de metershoge kerstboom in de museumhal blijf je helemaal in de kerstsferen. Ondanks dat het Fries Museum een modern gebouw is vertelt het museum alles over de rijke geschiedenis van Friesland.  

Want weet je nog wie Mata Hari was? De Friese dubbelspion was in het dagelijkse leven een exotische danseres en leefde tussen 1876 en 1917. De verhalen gaan dat zijn in het voorjaar van 1916 in contact kwam met de Duitse inlichtingendienst die haar de naam Spionne H21 gaf. Die gaven haar ook een geldbedrag waarna zij naar Parijs ging. Het is niet bekend of ze ook echt informatie heeft gegeven aan de Duitse inlichtingendiensten. Maar eenmaal in Frankrijk aangekomen, bood ze haar dienst als spion ook aan. Hierdoor heeft ze een dubbelrol als spion. Als de beide landen hierachter komen, wantrouwden ze haar. Uiteindelijk wordt ze gefusilleerd in Frankrijk. Je leert nog veel meer over haar in het Fries Museum.   

  • Benieuwd? Klik hier 

Spoorwegmuseum

Stiekem conducteur of machinist willen worden in een tweede leven? Dan is het Spoorwegmuseum echt iets voor jou. Met twee eeuwen treingeschiedenis kijk je je ogen uit in dit museum. Loop tussen de antieke historische treinen of maak zelf een ritje. In het Techlab kun je alles leren over de techniek achter de treinen en hoe dat werkt. Of maak een spectaculaire virtuele reis in de Vuurproef.  

Deze kerstvakantie is er ook nog een speciaal station geopend genaamd het Winter Station. Zo zijn er elke dag verschillende live artiesten. En je kan tussen de treinen door schaatsen op een mooie schaatsbaan. Midden in de schaatsbaan staat een antieke stoomlocomotief, dus kijk uit dat je daar niet tegenaan schaatst. Verder is er voor de kinderen een antieke carrousel en zijn verschillende koek en zopie tenten. Vergeet ook geen marshmallows roosteren om het ultieme wintergevoel te ervaren.   

  • Enthousiast? Klik hier

Nederlands Openluchtmuseum

In Het Nederlands Openluchtmuseum zie je zo’n 100 boerderijen, molens en gebouwen in het klein. Wandel langs de Zaanstreek met haar arbeiderswoningen of bekijk de theekoepel uit Meppel. Loop binnen bij de oude Papiermolen of bezoek Boerderij Varik waar de boerin aan het werk is. Tussen al die gebouwen kan je ook urenlang genieten in verschillende tuinen. Herken jij nog de vergeten groenten of de geneeskrachtige planten? Als je er dan toch bent, moet je zeker een ritje maken met een historische tram.      

Tot 15 januari 2023 kan je nog genieten van de wondere winterse wereld in het Nederlands Openluchtmuseum. Neem een kijkje op het ouderwetse wintermarktje op het Zaanse plein. Of speel leuke spellen in Boerderij Midlum. Ook kan je meer leren over de oude ambachten zoals Stroomstokerij. Ook kan je heerlijk rondjes schaatsen op de schaatsbaan. En dit is je laatste kans, want volgend jaar ligt de schaatsbaan er niet meer.    

Nog meer uitjes? Met de VriendenLoterij VIP-kaart krijg je bij veel leuke uitjes korting op je entree, of mag je zelfs gratis naar binnen. Er zijn maar liefst 125 musea en parken aangesloten bij de VriendenLoterij.

Bron foto: Mark Prins - Het Spoorwegmuseum