Podcast

PODCAST: Bijna 200 euro per maand besparen op je energierekening

Per 1 januari is het prijsplafond voor de energierekening in gegaan. Met zo’n prijsplafond garandeert de overheid een maximumprijs voor onze energie. Deze prijs geldt echter wel tot een vooraf vastgesteld gemiddeld verbruik. Dat gemiddelde verbruik noemen we ook wel het verbruiksplafond, maar wat is dat nou precies? En, hoe zorg je ervoor dat je daaronder blijft?

Puk van Meegeren, programmamanager bij Milieu Centraal, weet alles over dit prijs- en verbruiksplafond voor onze energierekening. “Twee jaar geleden betaalden we nog 80 cent voor een kub gas, nu €3. Dat is echt heel veel geld. Daarom is er een plafond voor de prijs van een kub gas en stroom, meer hoef je dan niet te betalen. De overheid neemt het overige voor haar rekening.”

Er is een limiet gesteld van 1,45 per m3 voor de eerste 1.200 kub. Als je over dit verbruik heengaat betaal je alleen voor je extra verbruik. “Het scheelt ongeveer 200 euro per maand ten opzichte van wat je zou betalen als er geen prijsplafond zou zijn. Dat is dus wel een flinke korting.” Het prijsplafond is natuurlijk iets om ons een handje te helpen, maar volgens Puk moeten we blijven opletten. “Het is en blijft best veel geld. Wil je echt een lagere energierekening? Dan zal je echt moeten blijven besparen en duurzamer moeten leven.”

Beluister het hele gesprek hieronder