Podcast

PODCAST: Al 50 jaar staat feminisme voorop in het maandelijkse blad ‘Opzij’

Het feministische blad ‘Opzij’ wordt al 50 jaar lang iedere maand uitgegeven en heeft al meer dan 15.000 oplagen. Het maandblad besteedt aandacht aan werk, psychologie en gezondheid en bestaat voornamelijk uit reportages, interviews, columns en ook boek- en filmrecensies.

Vrouwen als Hedy d’Acona, Cisca Dresselhuys en Marianne Verhoeven zijn hoofdredacteuren geweest van dit vrouwenblad. Nu zijn de twee kersverse hoofdredacteuren, Noémi Prent en Marleen Hogendoorn, bij ons te gast. Ze hebben net hun eerste echte werkdag achter de rug. “We zijn achter de schermen eigenlijk al een tijdje bezig, zo voelde deze officiële eerste dag eigenlijk als iedere normale maandag.” Noémi en Marleen treden in de voetsporen van grote feministen zoals Hedy d’Acona. Dit kan als een grote verantwoordelijkheid voelen voor de twee nieuwe hoofdredacteuren. “We gaan het gewoon naar het beste behoren invullen en keihard ons best doen. Meer kunnen we niet doen.”  

De eerste oplage van ‘Opzij’ was in november 1972 en heeft met zijn vijftig jaar bestaan een belangrijke geschiedenis. In die 50 jaar is er op het gebied van feminisme veel veranderd. “Aan de ene kant is er heel veel veranderd. Tegelijkertijd zijn we nog steeds heel erg bezig met thema’s waar in de jaren 70 ook aan gewerkt werd.” Onderwerpen als abortus en gelijke lonen is nog steeds actueel, maar er zijn ook nieuwe thema’s zoals racisme en klimaat waar veel aandacht en ruimte voor is in het blad. “In het nieuwste nummer besteden we ook vooral aandacht aan de situatie in Oekraïne en wat er gebeurt in Afghanistan op het gebied van vrouwenrechten.” Gelukkig zal het eerste nummer van de twee hoofdredacteuren ook wat luchtigheid bieden, maar natuurlijk met een vleugje diepgang en respect voor de vrouw!