Cultuur

Wie wint er een Golden Globe?

Het is januari 2023: een nieuw jaar met tal van nieuwe kansen, vooral bij alle filmprijzen die de komende tijd weer worden uitgereikt tijdens ‘Award Season’. Dat begint altijd met de Golden Globes.

Op 10 januari 2023 worden in Beverly Hills de winnaars van alweer de 80ste editie bekend gemaakt. Onze filmkenner René Mioch vertelt ons alvast wat we ervan kunnen verwachten en wie de grote kanshebbers zijn.

De Golden Globes

Jaarlijks worden de Golden Globes uitgereikt: een onderscheiding die wordt toegekend door de leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA). De prijs wordt gegeven ter erkenning van uitmuntend acteerwerk in film en televisie, in binnen- en buitenland. Al sinds 1944 worden de Globes uitgereikt, toen alleen nog voor film. Sinds 1956 worden de prijzen ook voor televisieseries uitgereikt.

Vorig jaar werden de prijzen niet uitgezonden op televisie. Er was toen ook veel ophef rondom de organisatie. “Het bleek dus dat er bijna geen gekleurde leden zijn binnen de Golden Globes,” vertelt René, “En dat leden zich lieten omkopen met cadeaus. Ze hebben de hele structuur moeten veranderen en daarom werd het vorig jaar niet uitgezonden.” De vraag is nu: gaan sterren dit jaar wel weer komen? “Ik sprak Kate Winslet,” gaat René verder, “maar zij gaat niet. Net zoals Brendan Fraser en Tom Cruise.” Het is voor velen nog zo onduidelijk of de veranderingen daadwerkelijk zijn doorgevoerd, dat dit jaar waarschijnlijk nog een jaar van protest is. Hierdoor gaan minder bekende mensen de prijzen bekend maken en op Quentin Tarantino na, is dat een beetje pijnlijk, vindt René.

De winnaars van 2023

Ondanks de kritiek, worden de winnaars weer als vanouds tijdens de show bekend gemaakt. Welke films maken nou kans op de grootste prijs van de avond? De prijs is onderverdeeld in twee categoriën: beste dramafilm en beste musical/komediefilm. In de categorie beste dramafilm kun je, volgens René, ervan uitgaan dat Top Gun niet wint. Tom Cruise heeft namelijk, uit protest, vorig jaar al zijn Golden Globes die hij ooit heeft gewonnen teruggestuurd. En wie niet komt, die wint niet! Naast Top Gun zijn ook ‘Avatar 2’ en ‘TÁR’ genomineerd. En in de categorie dramafilm zijn ‘Elvis’ en ‘The Fabelmans’ van Steven Spielberg genomineerd.

The Fabelmans

Steven Spielberg heeft al heel wat bekende titels op z’n naam staan: wie kent hem niet? ‘The Fabelmans’ is zijn nieuwste creatie. Het is een diep persoonlijk portret van de jongen Sammy Fabelmans, die opgroeit in Arizona na de Tweede Wereldoorlog. Sammy Fabelman, gespeeld door Gabrielle Labelle, ontdekt op jonge leeftijd zijn passie voor film. Dit tot grote vreugde van zijn creatieve moeder, Mitzi, gespeeld door Michelle Williams.  

Sammy’s vader, die door Paul Dano wordt gespeeld, ziet het als een hobby. Je ziet Sammy alle avonturen van zijn familie in de loop der jaren vastleggen. Hij ontwikkelt zich als regisseur van amateurfilms met zijn zussen en vrienden in de hoofdrol. Wanneer Sammy zestien is, ontdekt hij een hartverscheurende waarheid over zijn moeder die alles verandert. De film kan je nu nog zien in de bioscoop. 

Tekst gaat door onder de trailer

 

The Banshees of Inisherin

Een film die zomaar de winnaar zou kunnen zijn voor beste komediefilm: ‘The Banshees of Inisherin’ met Colin Farell. “Ik vind het toch gek dat deze onder komedie staat,” vertelt René, “want het is helemaal geen komedie. Het is juist een hele dramatische film.” De film gaat over twee levenslange vrienden, die wonen op een eiland aan de westkust van Ierland.  

Hun vriendschap hangt aan een zijden draadje wanneer de ene vriend van de een op de andere dag weigert met de ander te praten. Dit heeft invloed op de gehele hechte gemeenschap en het zet ook een reeks gebeurtenissen in gang die hun leven verder bepaalt.

Beste actrice en beste acteur

René vertelt dat bij de Golden Globes vaak Nicole Kidman en Cate Blanchett winnen. Dit jaar wordt dat vast opnieuw Cate Blanchett, voor haar rol in TÁR. “Een rol of a lifetime,” vertelt René, “Dat heeft ze echt heel goed gedaan.” Bij de mannen denkt René dat de grootste kanshebber acteur Hugh Jackman is. Hij is toch wel een Golden Globes favoriet.  

Ook is Brendan Fraser genomineerd voor zijn rol in ‘The Whale’, maar de acteur zal zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Brendan Fraser heeft onlangs naar buiten gebracht dat er vijftien jaar geleden een van de mannelijke leden van de Golden Globes aan hem heeft gezeten. Ondanks dat hij dit bekend heeft gemaakt, is er vanuit de Globes nooit excuses gemaakt. Dus ook al zou hij winnen, hij is niet aanwezig.

Babylon

Een van de films die ook genomineerd is bij de Golden Globes gaat op 9 januari in het Tuschinski Theater in Amsterdam in première: Babylon. Een sterrencast met onder andere Brad Pitt, Margot Robbie en Diego Calva: dat voorspelt veel goeds. “Wat heel leuk is aan deze film is dat het gaat over de filmindustrie in de jaren ’30. Het geeft ook echt dat jaren ‘30 gevoel.” De film laat echt de wilde feesten zien, die vroeger in Hollywood werden gegeven. Brad Pitt heeft de film ook mee geproduceerd.  

In Nederland kan je de Golden Globes zien van dinsdag op woensdagnacht 11 januari, van 02:00 tot 04:00 uur.