Hobby

Leer swatchen met tekenexpert Anne

Het is begin 2023: tijd om het jaar geordend te beginnen! Tekenexpert Anne, van Gouden Lijntjes, leert je om te swatchen. Het helpt je om je materiaal te leren kennen, alles op orde te krijgen én zorgt ervoor dat je je zen voelt.

Swatchen: wat is het?

Swatchen is eigenlijk niks anders dan kleurstaaltjes maken. Zo kun je goed zien hoe jouw materiaal eruit ziet, wanneer het eenmaal op papier staat. Het kan er namelijk soms nog best anders uitzien in de doos, terwijl het op papier dan een ander effect geeft. 

Er zijn onwijs veel manieren om te swatchen. Ook kan je swatchen met állerlei soorten materialen. Onze tekenexpert Anne heeft er eentje uitgezocht om mee te beginnen: Aquarel.

Aquarel swatchen

Waarom is het goed om aquarel te swatchen? Aquarel kan je kopen in tubes of bakjes, waarin het product opgedroogd zit. Wanneer het opgedroogd is, zie je niet zo goed wat de daadwerkelijke kleur van de verf is. Daarvoor moet je het activeren: nat maken. Aquarel leent zich dus bij uitstek om te beginnen met swatchen! Je kan aquarel namelijk ook heel goed nat maken, dus in gradaties met water maken, én kan je de kleuren mengen. Alle kanten op dus!

Wat gaan we doen?

Om te kijken welke kleuren je precies hebt, zijn er onwijs veel mogelijkheden om te swatchen. Anne heeft om te beginnen een swatchkaart gemaakt, waarin ze drie verschillende technieken kan gaan toepassen om te kijken welke kleuren er in het palet zitten. Deze kaart kan je online opzoeken en namaken. Zet bijvoorbeeld bovenin alle namen van de kleuren op een rij, horizontaal. Doe dit ook verticaal. Zo kan je de kleuren gaan invullen, maar ook mengen.

Simpelste variant

Door het penseeltje nat te maken, kan je het aquarel activeren. De simpelste variant van het swatchen is het uitproberen van alle kleuren. Vul een hokje in per kleur. Maak tussendoor wel goed je kwast schoon, zodat je de kleur goed kan zien.

Water toevoegen

Aquarel kan je op veel verschillende manieren gebruiken, denk bijvoorbeeld aan het verdunnen met water. Zo creëer je weer allemaal nieuwe kleuren in je palet! Voeg bij elke kleur steeds iets meer water toe, en maak zo een rijtje vol op je swatchkaart. Zo zul je zien dat je kleuren meer verschillende kleurtjes kunnen maken dan je denkt!

Mengen van de kleuren

Toe aan variatie? Ga dan aan de slag met het mengen van je kleurtjes. Door horizontaal en verticaal de namen van de kleuren op te schrijven, kan je de precies zien welke kleuren met elkaar gemengd worden. Kruislings kan je dus de kleuren gaan mengen. 

Zenmomentje

Swatchen: het is een heerlijk zen momentje, én je bent meteen goed bezig met je materiaal. Lekker aan de slag dus!

Kijk hieronder de gehele video van Anne met meer tips