Cultuur

Hangt jouw creatie binnenkort in het Mauritshuis?

Het is misschien wel het beroemdste meisje van de wereld: Het meisje met de parel. Het iconische schilderij hangt al jaren in het Mauritshuis, maar in februari verlaat het meisje voor twee maanden het museum. Gelukkig hoeven we niet bang te zijn voor een lege plek, want daar heeft het Mauritshuis iets op bedacht.

Uitlogeren

Dit jaar is het jaar van Johannes Vermeer, een van de bekendste Nederlandse schilders. Ter ere van de schilder organiseert het Rijksmuseum in februari de grootste Vermeer tentoonstelling ooit. Hiervoor haalt het museum maar liefst 28 van zijn werken naar Amsterdam. En daarbij mag een topstuk als ‘Het meisje met de parel’ niet ontbreken. Daarom gaat het meisje voor acht weken uit logeren naar Amsterdam.

MyGirlWithAPearl

Gelukkig hoeven we bij het Mauritshuis niet bang te zijn voor een lege plek aan de muur, want daar heeft het museum iets op bedacht. Zij zijn de actie: ‘MyGirlWithAPearl’ gestart. Het is een wereldwijde oproep aan creatievelingen om zich te laten inspireren door het meisje én een eigen versie van het meisje te maken. Alle inzendingen worden verzameld en de beste werken worden in de Vermeerzaal getoond. Op de plek waar het meisje normaalgesproken hangt, is een digitale lijst geplaatst. Hier worden de ingezonden foto's on loop laten zien. Wie weet hangt jouw creatie straks wel in het Mauritshuis.

Wereldwijd een inspiratiebron

Inmiddels zijn er al meer dan 2000 inzendingen binnen. Niets is te gek. Mensen hebben zichzelf geportretteerd als het meisje en kunstwerken gemaakt met allerlei voorwerpen als kleding, knopen en elastiekjes. Ook zijn er kleiwerken, borduurwerken en grafische designs gemaakt. Het is niet de eerste keer dat creatievelingen zich laten inspireren op het iconische meisje.

De afgelopen jaren diende het meisje namelijk wereldwijd als inspiratiebron. Zo heeft Spinvis een nummer gemaakt genaamd ‘Parel’ en is het meisje tot leven gekomen in het boek ‘Girl with a Pearl Earring’ van Tracy Chevalier. Ook buiten de kunst is het meisjes dus een grote inspiratiebron. Ben jij benieuwd naar alle creaties? Met je VriendenLoterij VIP-Kaart kun je het Mauritshuis gratis bezoeken.