Hobby

Begin het jaar gestructureerd met een zelfgemaakt prikbord

De eerste maand van 2023 is alweer bijna voorbij, maar dat betekent niet dat je geen goede voornemens meer kunt hebben. De ene wil wat gezonder leven, de andere stopt misschien met alcohol drinken, maar je kunt er ook voor kiezen om dit jaar overzichtelijker te gaan leven!

Momenteel hebben we het allemaal heel erg druk en daarom is het fijn om je dagelijks leven een beetje structuur te geven. Daar zijn heel veel hulpmiddelen voor en onze DIY-expert Marrit de Lang, van donebymyself.nl, heeft hiervoor een hele leuke en simpele tip: maak zelf een prikbord!

Het is handig om er bijvoorbeeld to-do-lijstjes op te prikken en het is ook nog eens een eyecatcher in je keuken, studeerkamer of waar dan ook in huis. Maar hoe maak je dit precies? We hebben alle stappen voor je op een rij gezet.

Wat heb je nodig?

Voor dit prikbord heb je slechts een paar simpele dingen nodig. Deze spullen kun je heel voordelig kopen, maar check ook eens je eigen kastjes of ga langs bij iemand die misschien nog iets heeft wat op dit lijstje staat:

  • Canvasdoek (formaat is naar keuze. Je kan kiezen voor één grote of misschien meerdere kleintjes)
  • Vilten balletjes (deze haal je in een hobbywinkel of bestel je online. Kies de kleuren die bij jouw en je inrichting passen)
  • Lijmpistool, seconde lijm of dubbelzijdig plakband (kies wat je zelf het fijnst vindt)
  • Schaar of mes
  • Kopspelden

Wil je het canvas opnieuw gebruiken? Dan kun je de vilten balletjes ook met straight pins (stalen spelden) vast maken. Dan blijft het canvasdoek heel.

Stap 1: Halveer de viltballetjes

We beginnen met het halveren van de vilten balletjes. Dit kun je doen met een schaar of met een mes. Zorg ervoor dat zowel de schaar als het mes dat je gebruikt scherp genoeg is zodat je er in één keer doorheen gaat.

Tip van Marrit: leg eerst de kleuren die je wilt gebruiken op het bord, zodat je weet hoeveel je ongeveer nodig hebt en welke kleuren zorgen voor een mooi design.

Stap 2: Plakken maar!

Als je alle bolletjes die je wilt gebruiken hebt gehalveerd kun je ze alvast op het canvas leggen in de volgorde die je in gedachte hebt. Als je tevreden bent over de indeling, kun je beginnen met het vastplakken van de halve bolletjes. Hiervoor hoef je met het lijmpistool of de secondelijm slechts een klein toefje op het gehalveerde bolletje te doen. Druk deze dan gelijk op de goede plek van het canvas. Druk het even goed aan zodat het meteen stevig vastzit.

Tip van Marrit: Voor het mooiste resultaat kun je het beste beginnen met de randen rondom het canvas. Plak de bolletjes dan net iets over de rand heen zodat je het canvasdoek niet meer ziet.

Herhaal de stap met de lijm en plak op die manier alle halve balletjes vilt vast op het canvas. Dit doe je net zolang totdat je niks meer van het canvasdoek ziet en deze helemaal mooi gevuld is met de zachte bolletjes.

Het kan zijn dat je met je halve balletje vilt niet helemaal uitkomt en dus niet het hele doek is opgevuld. Daarvoor kun je de balletjes nog wat kleiner maken en de halve balletjes nog eens door de middel knippen. Plak deze dan nog op de lege plekjes van het prikbord zodat je het bord echt mooi vol zit.

Stap 3: Geef het prikbord een mooi plekje

Eigenlijk is het prikbord nu klaar, maar je moet er natuurlijk nog een mooi plekje voor zoeken. Hang je originele prikbord op een plekje naar keuze, waar jij het het mooist vindt passen. Natuurlijk hoef je het niet bij één prikbord te laten en kun je meerdere kleine borden maken, of juist één heel grote.

Als je het prikbord een mooi plekje hebt gegeven kun je het gebruiken waar jij het voor wilt gebruiken. Hang er met de kopspelden lijstjes aan voor je boodschappen, leuke tekeningen of to-do-lijstjes. Maar je kunt natuurlijk ook foto’s aan je prikbord hangen. Het maakt niet uit wat je met je prikbord doet, maak er vooral wat leuks van met een persoonlijke touch. Zo begin je je jaar niet alleen gestructureerd, maar ook nog eens heel creatief!

Bekijk hieronder de hele video van Marrit