Hobby

Maak je brushletters nog mooier met kleur

Brushletteren: je moet er nu wel mee begonnen zijn na Anne’s workshop én video’s. Vandaag gaan we een stapje verder: Anne laat zien hoe je je brushletters nog mooier maakt, doormiddel van mooie kleurovergangen.

De brushpennen

Veel brushpennen zijn op waterbasis. Kijk even goed op de verpakking van je brushpennen, want sommigen zijn anders. Maar heb jij brushpennen op waterbasis? Dan kun je hele mooie mengeffecten maken met jouw pennen.

Samenvoegen

Twee pennen mengen, hoe dan? Anne laat zien dat je dat heel eenvoudig kunt doen, zonder dat het je pennen verpest. Denk bijvoorbeeld aan het samenvoegen van een rode en gele pen. Druk de tipjes wat tegen elkaar aan, zo zie je dat de inkt van de donkerste in de punt van de lichtste pen trekt. Niet schrikken, je gele pen zal er rood uit komen te zien, maar dat is de bedoeling! Zo kun je mooie mengsels maken.  

Schrijf nu met de gele pen de tekst die je wilt. Zo zie je dat de letters eerst wat donkerder oranje zijn. Als je blijft schrijven, zie je vanzelf een kleurovergang ontstaan. Blijf je zo doorschrijven, wordt de pen vanzelf weer schoon! Dit kun je doen met alle kleurcombinaties.

Waterovergang

Er zijn meer manieren om kleurovergangen te maken met brushpennen. Je kunt bijvoorbeeld ook ouderwets aan de slag met een penseeltje en een potje water. Schrijf eerst met de kleur die je wilt de teksten op papier. Pak daarna een iets donkerdere tint en trek de onderste delen van de letters iets over. Zo creëer je een accentje in de letters.  

Maak het penseel nat in het potje water en dep af op een keukenpapiertje. Ga over de letter heen, van licht naar donker. Wordt het te donker of heb je te veel water? Veeg tussendoor je penseel dan weer af. Zo meng je de twee kleuren, waardoor er een natuurlijk verloop ontstaat.  

Benieuwd naar Anne’s tips? Kijk hieronder de video.