Cultuur

Het Nationaal Glasmuseum verrast tijdens de uitzending

Afgelopen jaar was een bijzonder jaar voor het Nationaal Glasmuseum. 2022 is namelijk uitgeroepen tot het 'Internationale jaar van het glas'. Daarnaast is het jaar voor dit museum erg goed begonnen met twee nieuwe tentoonstellingen over het proefschrift ‘Das Glas’ van Ferrand Whaley Hudig en een tentoonstelling met de ontwerpen van Andries Copier uit 1923.  

Directeur Laurens Geurtz was maandag 23 januari te gast bij Koffietijd. Tijdens de uitzending mochten wij hem verrassen met een cheque van de VriendenLoterij ter waarde 370.000 euro. Met dat geld kan het Nationaal Glasmuseum de vaste collectiepresentatie herinrichten. En het entreegebied vernieuwen. 

Jaar van het glas

De Verenigde Naties  maakte op 18 mei 2022 bekend dat 2022 is uitgeroepen tot het internationale jaar van het glas. Bij glas denken we al gauw aan drinkglazen of glas in lood, maar glas is veel meer dan dat. Het Jaar van het glas gaat ook over glasvezel en glazen touchscreens die niet meer weg te denken zijn in ons dagelijkse leven. Zelfs bio-glas composities horen hierbij. Zij dragen bij aan een geavanceerde gezondheidszorg in de wereld. Natuurlijk hoort het glas van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam er ook bij. In de Glasblazerij staan de glaskunstenaars elke dag glas te blazen. En wist je dat je dat ook zelf kunt proberen tijdens het volgen van een van de workshops? Daarnaast zijn er nu twee nieuwe tentoonstellingen te bewonderen in het museum: ‘Hulde aan Hudig’ en ‘Dingen van Schoonheid’.  

Hulde aan Hudig

Ferrand Whaley Hudig was een bekende Nederlandse kunsthistoricus en hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij leefde tussen 1883 en 1937. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Ferrand Hudig zijn proefschrift Das Glas verdedigde. Het was het eerste overzicht van alle glasblazerijen in Nederland vanaf 1581 tot eind 18de eeuw. Nu, een eeuw later is dit proefschrift nog steeds dé bron voor alle kennis over glasblazerijen in Nederland.  

Dingen van Schoonheid

1923 is het jaar van Andries Copier. In dit jaar had hij zijn grote doorbraak in Nederland. Hij had wel al enkele jaren ervaring met het glas en combineert het werk aan de fabriek met een opleiding aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Hij heeft in al zijn jaren bij de fabriek veel verschillende glazen gemaakt en tegenwoordig hebben de meeste huishoudens wel iets van Copier in hun bezit.