In Koffietijd praten we met Caroline Klaver, oogarts en epidemioloog, over de nieuwe cijfers en gevolgen van myopie. En directeur Monique van Bijsterveld van het Oogfonds Nederland vertelt wat we hier aan kunnen doen.
Myopie is een aandoening waarbij je zicht steeds slechter wordt. Een bril of lenzen met min-sterkte zijn nodig om met deze afwijking weer scherp te zien. In eerste instantie lijkt een myoop onschuldig, maar het kan tot vervelende oogziektes leiden.
Op dit moment is al één op de twee jongvolwassenen beperkt in hun zicht, maar de zorg ligt vooral bij kinderen. Je ogen zijn pas rond je twintigste volledig uitgegroeid, dus is het tot die tijd erg belangrijk dat je ogen niet veel schade oplopen. Dat is nog best lastig in een wereld waar we haast niet meer zonder digitale schermen kunnen. Kinderen worden hier vaak urenlang aan blootgesteld en de ogen gaan hierdoor snel achteruit.
Ondanks dat de digitale opkomst zorgt voor een vergroting van myopie in ons land, is dat niet de enige boosdoener. Ook het langdurig lezen van een papieren boek kan bijziendheid als gevolg hebben. Het gaat er namelijk in basis om dat het oog te weinig wordt blootgesteld aan kijken in de verte. Door de mobiele telefoons en boeken kijken we simpel gezegd teveel dichtbij.
In Koffietijd geven Caroline en Monique een aantal tips om bijziendheid te voorkomen. Zo raden ze aan om kinderen minimaal 2 uur per dag buiten te laten spelen, waardoor ze aan veel daglicht worden blootgesteld. Niet teveel binnen op de bank hangen dus en er lekker op uitgaan!
Daarnaast is er een makkelijke vuistregel te onthouden: 20-20-2. Wanneer je 20 minuten lang gefocust naar iets dichtbij kijkt, moet je 20 seconden ver weg kijken met voorkeur naar buiten. Als je hier bewust op let, zal je merken dat je ogen daadwerkelijk even moeten schakelen. Vervolgens staat de 2 voor de twee uur blootstelling aan daglicht tijdens het buiten spelen/lopen.
Het Oogfonds maakt zich hard voor een toekomst zonder oogaandoeningen. Zo pleiten ze op scholen ervoor om kinderen minimaal één uur buiten te laten spelen, zodat ouders thuis voor het laatste uurtje kunnen zorgen. Ook onderzoeken ze het effect van meer ramen in schoolklassen. Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat deze vorm van ‘daglicht’ binnenkrijgen ook beter zou zijn voor de ontwikkeling van het oog.
Maar bewustzijn onder ouders, kinderen, scholen en de overheid creëren blijft erg belangrijk en er is nog veel werk aan de winkel. Mede dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan het Oogfonds belangrijke stappen zetten in onderzoeken en maatschappelijke projecten.